Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Szlovénia csatlakozott az euroövezethez

2007. január 2.

Tegnap, 2007. január 1-jén bevezették az eurót Szlovéniában, amely ezzel a tizenharmadik a közös valutát bevezetett EU-tagállamok sorában, egyszersmind az első új tagállam, amely az európai gazdasági és monetáris unióhoz csatlakozik. Az Európai Központi Bank (EKB) örömmel fogadja az övezet újabb bővítését.

Az euro szlovéniai bevezetésével a Banka Slovenije az eurorendszer teljes jogú tagjává vált, tehát ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik, mint az eurót korábban bevezetett 12 EU-tagállam nemzeti központi bankjai. A Banka Slovenije a Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank alapokmányának 49. cikkével összhangban befizette az EKB tőkéjéhez való hozzájárulásának fennmaradó részét. A Banka Slovenije ezen túlmenően átadta az EKB-nak az EKB devizatartalékot megtestesítő eszközeiből rá eső részt.

2006. december 27-én és 28-án az euroövezeti likviditási igény közzététele, illetve a referenciaösszegek allokációja során már figyelembe vették, hogy a szlovén monetáris pénzügyi intézmények 2007. január 1-jével csatlakoztak az euroövezeti bankrendszerhez. A szlovén partnerek 2007. január 3-án vehetnek részt első ízben az eurorendszer irányadó refinanszírozási műveleteiben.

A kötelező tartalékolás alá vont szlovén monetáris pénzügyi intézmények listája megtalálható az EKB honlapján, az eurót már bevezetett többi EU-tagállam intézményeinek felsorolásával együtt. Az eurorendszer hitelügyletei során fedezetként elfogadható szlovén eszközök jegyzéke szintén a honlapon tekinthető meg.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok