Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE

Sloveniasta euroalueen jäsen

2.1.2007

Euro otettiin käyttöön Sloveniassa eilen 1.1.2007. Sloveniasta tuli siten 13. yhteisen rahan käyttöön ottanut EU:n jäsenvaltio. Samalla se liittyi talous- ja rahaliittoon ensimmäisenä uusista jäsenvaltioista. Euroopan keskuspankki (EKP) suhtautuu myönteisesti euroalueen laajentumiseen.

Slovenian otettua euron käyttöön maan keskuspankki on nyt eurojärjestelmän täysivaltainen jäsen ja sillä on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin euroalueen 12 muulla kansallisella keskuspankilla. Slovenian keskuspankki on Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännön artiklan 49 mukaisesti maksanut loputkin merkitsemästään EKP:n pääomaosuudesta. Slovenian keskuspankki on myös siirtänyt EKP:lle osuutensa EKP:n valuuttavarantosaamisista.

Slovenian rahalaitosten liittyminen euroalueen pankkijärjestelmään 1.1.2007 alkaen otettiin jo huomioon 27.12.2006 ja 28.12.2006 julkistetuissa euroalueen likviditeettitarpeissa ja normaaliallokaatiossa. Eurojärjestelmän slovenialaiset vastapuolet voivat osallistua eurojärjestelmän perusrahoitusoperaatioihin 3.1.2007 suoritettavasta perusrahoitusoperaatiosta alkaen.

Luettelo varantovelvoitteen alaisista rahalaitoksista Sloveniassa julkaistaan EKP:n verkkosivuilla samaan tapaan kuin euroalueen muidenkin maiden rahalaitosluettelot. Luettelo Sloveniassa sijaitsevista eurojärjestelmän luotto-operaatioissa vakuudeksi kelpaavista omaisuuseristä on luettavissa EKP:n verkkosivuilla.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle