European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A digitális euro és a jegybankpénz jelentősége

2022. október 5.

Valójában kétféle pénz létezik

Az euro az euroövezet pénzneme. Több mint 346 millió európai tart magánál készpénzként eurobankjegyeket és -érméket, vagy fizet euróval, amikor az interneten vásárol. Feladatunk – az árstabilitás mint elsődleges célunk biztosítása mellett – az eurobankjegyek kibocsátása és a fizetési rendszerek zökkenőmentes működésének fenntartása.

A készpénz azonban más, mint az elektronikus fizetés: az előbbi jegybankpénz, az utóbbi pedig magánjellegű pénz.

Mindannyian folyamatosan használjuk mindkét fajta pénzt. A digitális euro iránti igény értelmezéséhez ugyanakkor fontos megismernünk a kettő közötti különbséget. 

Vizsgáljuk meg közelebbről...

Mi a jegybankpénz?

Az EKB által teremtett pénzt jegybankpénznek nevezzük. Ilyen a pénztárcánkban hordott készpénz. Jelenleg az emberek kizárólag bankjegyek és érmék formájában jutnak hozzá.

A jegybankpénzt állami pénznek is nevezik, mert közintézmény – a központi bank – bocsátja ki, tehát az állami szektor áll mögötte.

Mi a magánjellegű pénz?

A kereskedelmi bankok is teremtenek pénzt. Ez történik, amikor új hitelt veszünk fel, és a pénz megjelenik a számlánkon. Az ilyen pénzt magánjellegű pénznek nevezzük. Magában foglalja a bankszámla-egyenlegeket és a számlán elhelyezett megtakarításokat is. A betéti kártyával vagy hitelkártyával, illetve online fizetési szolgáltatáson keresztül teljesített fizetés mind magánpénz-átutalásnak minősül, mivel a kereskedelmi bank által teremtett pénz felhasználásával történik.

Milyen kölcsönhatásban vannak egymással a különböző pénzfajták?

Amikor bankjegyeket veszünk fel, a bankszámlán lévő magánjellegű pénzt jegybankpénzre váltjuk át. Másik lehetőség, hogy az állami pénzt – mondjuk a születésnapra kapott 20 eurós bankjegyet – magánjellegű pénzre váltjuk úgy, hogy betétbe rakjuk a kereskedelmi bankban.

Az állami pénz a monetáris rendszer „horgonya”, amelynek köszönhetően az emberek megbízhatnak a bankok által kibocsátott magánjellegű pénz értékében. Valamely vállalkozás azért fogad el hitelkártyás fizetést, mert tudja, hogy be tudja majd váltani ugyanolyan összegű jegybankpénzre.

A digitális euro: a különbség áthidalása 

Célunk, hogy a jegybankpénz előnyeit hozzáillesszük az emberek pénzhasználati és fizetési szokásaihoz. Ezzel lehetővé válna, hogy az állami pénz a készpénzes forma mellett elektronikusan is rendelkezésre állna. Ez valósítható meg a digitális jegybankpénz – a digitális euro – létrehozásával.

A bankszámlán lévő pénzhez hasonlóan a digitális euróval is lehetne kártyával vagy telefonos alkalmazással fizetni. De ez a pénz az EKB által garantált és támogatott jegybankpénz lenne. 

A digitális euro előnyei

A digitális euro bevezetése támogatná a digitalizációt, és segítene a nyilvánosság igényeinek és fizetési preferenciáinak kielégítésében. A digitalizáció pedig ösztönzi a gazdasági növekedést.

A digitális euro továbbá reziliensebbé tenné a fizetőeszközt a banki és pénzügyi ágazatban zajló olyan szabályozatlan technológiai folyamatokkal szemben, mint például a nagy bankkártyarendszereket megkerülő kriptoeszközök és alternatív fizetési megoldások, amelyek alááshatják a pénzügyi stabilitást. 

A bitcoin, az Ethereum, a Tether és egyéb „kriptovaluták” nem tekinthetők pénznek

Az elmúlt években világszerte számos kriptoeszköz megjelent, amelyet „kriptovalutának” is nevezünk. Ez a név azonban félrevezető, mivel a kriptovaluta nem látja el a pénz három funkcióját, mégpedig a megbízható csereeszköz, értékőrző és elszámolási egység funkciót.

Ráadásul nem áll mögötte semmilyen központi intézmény, amely a kezelését végezné. Ezért nincs rá garancia, hogy az ilyen eszköz szükség esetén pénzre váltható.

Még a stablecoin – amely hasonló technológiák igénybevételével kevésbé ingadozó értékű digitális eszközt igyekszik kínálni – sem olyan stabil, mint támogatói állítják. Értéke csak egy magánvállalkozás ígéretén alapul. A tranzakciók lassúságán és magas költségén túl a stablecoin kibocsátói a felhasználás módjáról sem tájékoztatnak egyértelműen; mindenesetre nem alkalmas a szokásos számlák befizetésére.   

A digitális euro iránti igény

Sokan térnek át a készpénzről új digitális fizetési módokra, ezért meg szeretnénk őrizni a jegybankpénz „monetáris horgony” szerepét és a fizetőeszközbe vetett bizalmat.

A digitális euro kibocsátásával megerősíthető a monetáris és fizetési rendszer, ahogy az euroövezet bármely pontján mindenki biztonságosan fizethet jegybankpénzzel.    

LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

A pénzteremtés és az EKB szerepe

Akárcsak az eurobankjegyek és érmék, a bankszámlaegyenleg is pénznek tekintendő. De mi is a pénz? Hogyan „teremtik meg”, és mi az EKB szerepe az egészben?

Mi a pénz, és melyek a funkciói?

Bővebb információ a bitcoinról és egyéb kriptoeszközökről 

A bitcoint a kriptoeszközök közé soroljuk. De minek is tekintendő, és hogyan viszonyul a valódi pénzeszközökhöz?

Mi a bitcoin?