Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

In beeld

Te lang? Niet gelezen?
Ontdek ECB-thema's via multimedia.

TLTRO’s toegelicht

30 maart 2021

De gerichte langerlopende herfinancieringstransacties (TLTRO's) zijn een stimulans voor banken om betaalbare kredieten te blijven verstrekken aan bedrijven en particulieren, wat de bestedingen en de investeringen in de economie weer bevordert. Christine Lagarde legt uit hoe ze werken.

bekijken

De ECB legt uit: waarom contant geld ertoe doet

18 februari 2021

Hebben we in een digitale wereld nog wel contant geld nodig? Collega Chiara legt uit welke rol contant geld heeft in onze samenleving. En wat we doen om ervoor te zorgen dat u contant geld kunt krijgen en gebruiken. Waar en wanneer u maar wilt.

bekijken

Swapovereenkomsten

4 november 2020

Swapovereenkomsten zijn een van de instrumenten die we als centrale bank gebruiken. Maar wat zijn ze? En waarvoor dienen ze? Collega Imène legt uit waarom swapovereenkomsten belangrijk zijn voor de financiële stabiliteit en hoe ze kunnen voorkomen dat spanningen op de markten overslaan naar de reële economie.

bekijken

Betrouwbare statistieken

20 oktober 2020

Waarom hebben we betrouwbare data nodig? En wie produceert die? Collega Rita legt uit hoe de ECB ervoor zorgt dat haar statistieken accuraat, consistent en tijdig beschikbaar zijn.

bekijken

Ethisch hacken

21 augustus 2020

In 2018 hebben we een kader voor ethisch hacken ontwikkeld. Wat dat precies inhoudt? ECB-medewerker Emran legt uit wat een ethische hacker doet en waarom dat helpt de schokbestendigheid en de zwakke plekken van banken te testen.

bekijken

Externe reserves

21 augustus 2020

De externe (of internationale) reserves bestaan uit vreemde valuta's en andere activa die worden aangehouden door centrale banken als de ECB en door andere officiële instanties. ECB-medewerker Joaquim legt uit wat de rol is van deze reserves en vooral hoe de externe reserves van de ECB eruit zien.

bekijken

Handtekening op eurobankbiljetten

21 augustus 2020

Onze bankbiljetten zijn voorzien van een groot aantal interessante echtheidskenmerken. Een goed voorbeeld is de handtekening van de ECB-president. ECB-medewerker Sarai legt uit waarom deze handtekening bijdraagt aan het vertrouwen in onze gemeenschappelijke munt.

bekijken

De bankenunie

21 augustus 2020

Door de bankenunie kunnen de EU-regels voor banken consequent worden toegepast, en dat helpt de schokbestendigheid van de banken te waarborgen. ECB-medewerker Filipa legt uit waarop de bankenunie gebaseerd is en waarom Europeanen dankzij de bankenunie veilig geld kunnen sparen, besteden en lenen.

bekijken

Het Europees bankentoezicht

21 augustus 2020

Als Europees bankentoezichthouder controleren wij of banken zich aan de regels houden. ECB-medewerker François legt uit dat dit de Europese burgers uiteindelijk ten goede komt, omdat het helpt de banken gezond te houden.

bekijken

Wat is forward guidance?

11 december 2019

Als een centrale bank forward guidance geeft, dan verschaft ze informatie over haar toekomstige maatregelen. Bij de ECB doen we dat door verklaringen over onze monetairbeleidsintenties af te leggen tijdens onze persconferenties. ECB-medewerker Michael legt uit hoe forward guidance de economie kan helpen stimuleren.

bekijken

Wat zijn cryptoactiva?

21 november 2019

Nieuwe technologieën kunnen verandering brengen in de manier waarop we in de toekomst betalen. Als centrale bank voor de euro willen we ervoor zorgen dat betalingen over het gehele eurogebied veilig en efficiënt verlopen. ECB-medewerker Maria Teresa legt de voordelen en gevaren van cryptoactiva uit.

bekijken

Wat betekent verantwoording voor de ECB?

13 november 2019

De ECB is een onafhankelijke instelling die haar instrumenten inzet om haar mandaat te vervullen. We lichten onze besluiten ook toe aan de mensen in Europa en hun gekozen vertegenwoordigers in het Europees Parlement. Bekijk het filmpje van ECB-medewerker Jean-François om meer te weten te komen. 

bekijken

Wat betekent ons beleid voor uw eigen omgeving?

16 oktober 2018

Directielid Benoît Coeuré heeft de Vorwerk-fabriek in Cloyes-sur-le-Loir (Frankrijk) bezocht. Hij sprak met de mensen ter plaatse over hoe de ECB het voor banken aantrekkelijker heeft gemaakt leningen aan bedrijven te verstrekken. Dat creëert betere omstandigheden voor bedrijven en daardoor meer werkgelegenheid.

bekijken

Hoe het beleid van de ECB de ongelijkheid heeft verminderd

27 juli 2018

De monetairbeleidsmaatregelen van de ECB sinds 2014 hebben niet alleen de groei bevorderd en het risico van deflatie weggenomen; al met al hebben deze maatregelen tevens de ongelijkheid in het eurogebied verminderd, aldus een nieuw onderzoek. Bekijk onze video voor uitleg over hoe dit zit.

bekijken

Hoe wordt de directie van de ECB gekozen?

8 juni 2018

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe de directieleden van de ECB worden benoemd? Gekozen nationale vertegenwoordigers besluiten op Europees niveau wie tot de directie kan toetreden. Leden worden voor een niet-verlengbaar achtjarig mandaat benoemd. Ontdek wie de kandidaten voordraagt en hoe ze worden geselecteerd.

bekijken

Hoe helpt de euro Europeanen zakendoen?

9 mei 2018

Kleine en middelgrote ondernemingen vormen de ruggengraat van de economie van het eurogebied. Zie hier hoe ondernemers en eigenaars van kleine ondernemingen profijt hebben van de euro.

bekijken

Hoe beschermen we ons geld tegen cyberaanvallen?

2 mei 2018

We bewaren ons geld bij de bank. Maar wat gebeurt er als iemand de computers van de bank hackt? Bekijk onze video over hoe de ECB het financiële stelsel helpt veilig te houden door 'ethisch hacken' te stimuleren …

bekijken

Wat is TIPS?

17 oktober 2017

Hier komt u meer te weten over TIPS (TARGET Instant Payment Settlement), de nieuwe dienst voor de afwikkeling van realtimebetalingen die eind 2018 van start gaat en het leven van bedrijven en consumenten gemakkelijker zal maken.

bekijken

Waarom is de rente laag?

4 oktober 2017

Kom hier te weten waarom lage rentetarieven nodig zijn om de prijzen stabiel te houden.

bekijken

Binnenkort: grensoverschrijdende directe betalingen

2 oktober 2017

Nu tegenwoordig zo veel meteen beschikbaar voor ons is, vraagt u zich misschien af waarom bankoverschrijvingen soms nog steeds tot wel 24 uur kunnen duren. De ECB is druk bezig dat te veranderen.

bekijken

Hoe betalen Europeanen?

12 april 2017

De ECB heeft op 4 april 2017 het nieuwe €50-bankbiljet met verbeterde veiligheidskenmerken uitgebracht. Kom meer te weten over hoe de Europeanen tegenwoordig betalen.

bekijken

De euro opent deuren voor de Europeanen

7 februari 2017

Vijfentwintig jaar geleden ondertekenden de Europese leiders het Verdrag van Maastricht, een mijlpaal voor de Europese integratie die de weg vrijmaakte voor de euro. Kijk hoe onze gemeenschappelijke munteenheid reizen, studeren en werken in het buitenland makkelijk maakt voor Europeanen.

bekijken

De euro buiten Europa

24 januari 2017

Ongeveer 339 miljoen mensen in het eurogebied maken in hun dagelijks leven gebruik van de eurobankbiljetten en -munten. Maar wist u dat de euro ook wordt gebruikt op een aantal plaatsen buiten de Europese Unie en zelfs buiten het Europese continent? Bekijk onze landkaarten om uit te zoeken waar.

Meer informatie

Infographic: hoe werkt kwantitatieve verruiming?

9 december 2016

De ECB-aankoopprogramma's voor activa ondersteunen de economische groei en helpen ons onze inflatiedoelstelling te verwezenlijken. Kom hier meer te weten over hoe de programma's werken, welke rol de commerciële banken spelen en hoe deze maatregelen van invloed zijn op bedrijven en consumenten.

Meer informatie

Achter de schermen van het APP

6 juni 2016

Neem een kijkje achter de coulissen bij de mensen die het ECB-aankoopprogramma voor activa (asset purchase programme - APP) ontwerpen en uitvoeren en kom meer te weten over het waarom en hoe van kwantitatieve verruiming in het eurogebied.

bekijken

TLTRO-II toegelicht

10 maart 2016

Wat is de nieuwe reeks gerichte langerlopende herfinancieringstransacties en waarom is ze nodig? ECB-president Mario Draghi verschaft inzicht.

bekijken

Hoe ondersteunt T2S een gemeenschappelijke kapitaalmarkt in Europa?

2 juli 2015

Kijk hoe T2S, het nieuwe platform voor effectenafwikkeling, het 'reizen' van effecten in Europa gemakkelijker en goedkoper maakt en hoe nuttig het is voor bedrijven en beleggers.

bekijken

Wie trad tot het eurogebied toe en wanneer?

1 januari 2015

Verken deze interactieve kaart en ontdek welke landen deel uitmaken van het eurogebied en wanneer ze toetraden.

Meer informatie

Het gebouw van de ECB – van idee naar realiteit

10 december 2014

In november 2014 verhuisde het personeel van de ECB naar een nieuw gebouw in de Frankfurtse wijk Ostend. Bekijk dit korte time-lapse-filmpje om te zien hoe het werd gebouwd.

bekijken

Besluitvorming bij het bankentoezicht van de ECB

4 november 2014

Kom te weten hoe beslissingen over bankentoezicht worden genomen volgens de geen-bezwaarprocedure.

Meer informatie

Integratie van de marktinfrastructuur

24 september 2014

Een geïntegreerde marktinfrastructuur in Europa betekent een gezamenlijk en efficiënt systeem dat de markt ondersteunt. Zie hoe de infrastructuur voor betalings- en effectenafwikkeling ten goede komt aan burgers, bedrijven en beleggers.

bekijken

Wat betekenen negatieve rentes voor mij?

5 juni 2014

De Raad van Bestuur voerde op 5 juni 2014 een negatieve rente in voor de depositofaciliteit. ECB-president Mario Draghi legt uit wat het rentebesluit betekent voor spaarders in het eurogebied.

bekijken

SSM uitgelegd in drie minuten

24 maart 2014

Bekijk deze video over het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme (SSM) en kom te weten hoe op banken in Europa toezicht wordt gehouden.

bekijken

Uitleg over de ECB en het Eurosysteem

26 september 2013

Wat is inflatie? Waarom is prijsstabiliteit belangrijk voor u? Vind de antwoorden op deze vragen en meer in deze drie minuten durende inleiding tot de rol en taken van de ECB en het Eurosysteem.

bekijken

Alle pagina's in dit deel