Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Megnézem

Nincs ideje elolvasni?
Multimédiás anyagaink segítségével is megismerkedhet az Európai Központi Bankkal.

A TLTRO bemutatása

2021. március 30.

A célzott hosszabb lejáratú refinanszírozási művelet arra ösztönzi a bankokat, hogy folyamatosan olcsó hitelt nyújtsanak a lakosságnak és a vállalkozásoknak. Ez támogatja a kiadásokat és a beruházásokat a gazdaságban. Christine Lagarde bemutatja, hogyan működik.

Megnézem

Az EKB tájékoztat: miért fontos a készpénz?

2021. február 18.

Szükségünk van-e készpénzre a digitális világban? Munkatársunk, Chiara elmagyarázza, a készpénz milyen kulcsszerepet játszik társadalmunkban, és mit teszünk annak biztosításáért, hogy bárhol és bármikor hozzáférjünk és használhassuk.

Megnézem

Az EKB a swapkeretekről

2020. november 4.

A swapkeretek az EKB eszköztárának részét képezik. De pontosan mik ezek? És miért alkalmazzuk őket? Munkatársunk, Imène ismerteti, miért fontos eszközök a pénzügyi stabilitás megőrzéséhez, és hogyan segíthetnek megelőzni, hogy a piaci zavarok éreztessék hatásukat a reálgazdaságban.

Megnézem

Az EKB a megbízható statisztikáról

2020. október 20.

Miért van szükségünk megbízható adatokra? Ki állítja őket elő? Munkatársunk, Rita ismerteti, hogyan gondoskodik az EKB a statisztikai adatok helyességéről, következetességéről és időszerűségéről.

Megnézem

Az EKB az etikus hekkelésről

2020. augusztus 21.

2018-ban kidolgoztuk az etikus hekkelés feltételrendszerét. Mit jelent ez? Munkatársunk, Emran elmondja, mivel foglalkozik az etikus hekker, és hogyan teszi ezzel lehetővé a bankok rugalmasságának és gyenge pontjainak a tesztelését.

Megnézem

Az EKB a nemzetközi tartalékról

2020. augusztus 21.

A nemzetközi tartalékba a devizatartalék és egyéb olyan eszközök tartoznak, amelyeket az EKB-hoz hasonló központi bankok és egyéb hatóságok tartalékolnak. Munkatársunk, Joaquim elmagyarázza a nemzetközi tartalék szerepét, különös tekintettel az EKB által kezelt eszközök tulajdonságaira.

Megnézem

Az EKB az eurobankjegyeken látható aláírásokról

2020. augusztus 21.

A bankjegyeinken számos izgalmas elem található, például az EKB elnökének az aláírása is. Munkatársunk, Sarai elmondja, hogy miként erősíti ez az elem az euroövezet egységes pénznemébe vetett közbizalmat.

Megnézem

Az EKB a bankunióról

2020. augusztus 21.

A bankunió lehetővé teszi az európai uniós szabályok következetes alkalmazását. Ezzel biztosítható a bankrendszer rugalmassága. Munkatársunk, Filipa elmagyarázza a bankunió alapjait, és hogy miként építi az európai lakosság bizalmát, amikor a megtakarításról, a fogyasztásról és a hitelfelvételről van szó.

Megnézem

Az EKB az európai bankfelügyeletről

2020. augusztus 21.

Európai bankfelügyeletként ellenőrizzük, hogy a bankok betartják‑e a szabályokat. Munkatársunk, François elmondja, hogy mindez hogyan járul hozzá végső soron az európaiak jólétéhez azáltal, hogy gondoskodik a biztonságos és szilárd bankrendszerről.

Megnézem

Az EKB az előretekintő útmutatásról

2019. december 11.

Amikor egy központi bank előretekintő útmutatást ad, a jövőbeli intézkedéseiről tájékoztat. Az EKB-nál ez úgy történik, hogy a sajtótájékoztatóinkon nyilatkozunk a monetáris politikai szándékainkról. Munkatársunk, Michael ismerteti, hogyan járulhat hozzá az előretekintő útmutatás a gazdaság fellendítéséhez.

Megnézem

Az EKB a kriptoeszközökről

2019. november 21.

Az új technológiák hatására megváltozhat, hogyan fizetünk a jövőben. Az euróért felelős központi bankként a feladataink közé tartozik garantálni a fizetésforgalom biztonságát és hatékonyságát szerte az euroövezetben. Munkatársunk, Maria Teresa kifejti a kriptoeszközök előnyeit és kockázatait.

Megnézem

Az EKB a számonkérhetőségről

2019. november 13.

Az Európai Központi Bank független intézmény, amely eszköztárát arra használja, hogy eleget tegyen megbízatásának. Emellett döntéseinket meg is indokoljuk az európai lakosoknak és a megválasztott képviselőiknek az Európai Parlamentben. Jean François-tól, az EKB egyik alkalmazottjától többet is megtudhat erről.

Megnézem

Hogyan hatnak az intézkedéseink a helyi közösségekre?

2018. október 16.

Benoît Cœuré igazgatósági tag ellátogatott a franciaországi Cloyes-sur-le-Loir településen működő Vorwerk gyárba. Arról beszélgetett a helybeliekkel, hogy miként tette az EKB vonzóbbá a bankoknak a vállalati hitelnyújtást. Ezzel javulnak a vállalkozások részére a feltételek, és több munkahelyet tudnak létrehozni.

Megnézem

Hogyan enyhítették az EKB intézkedései az egyenlőtlenséget?

2018. július 27.

Az EKB 2014 óta hozott pénzpolitikai intézkedései nemcsak a növekedést segítették és a deflációs kockázatot küszöbölték ki, hanem új kutatások szerint euroövezet-szerte általánosan enyhítették az egyenlőtlenséget is. Tekintse meg ismeretterjesztő videónkat, amelyben bemutatjuk, hogyan értük el ezt az eredményt.

Megnézem

Hogyan választják ki az Igazgatóság tagjait?

2018. június 8.

Gondolkodott már azon, hogyan nevezik ki az EKB Igazgatóságának a tagjait? Az egyes országok választott képviselői európai szinten döntenek arról, ki csatlakozhat az Igazgatósághoz a meg nem újítható, nyolcéves hivatali időre. Most megtudhatja, ki javasolja a jelölteket, és hogyan választják ki őket.

Megnézem

Hogyan segíti az euro az európai vállalkozásokat?

 2018. május 9.

Az eurorendszer gazdaságának gerincét a kis- és középvállalkozások alkotják. Nézzük meg, hogyan profitálnak az egyéni vállalkozók és a kis cégek tulajdonosai az egységes pénznemből.

Megnézem

Hogyan védhetjük meg a pénzünket a kibertámadásoktól?

2018. május 2.

A pénzünket a bankban helyezzük el biztonságos kezelésre. De mi történik, ha valaki feltöri a bank számítógépeinek védelmét? Nézze meg a videót, amelyben bemutatjuk, hogyan segíti az EKB a pénzügyi rendszer biztonságának megőrzését azáltal, hogy bátorítja az úgynevezett etikus hekkelést.

Megnézem

Mi a TARGET azonnali fizetéskiegyenlítés (TIPS)?

 2017. október 17.

Derítsen ki még többet a TIPS-ről, a 2018 végén bevezetendő új szolgáltatásról, amely megkönnyíti a vállalkozások és magánszemélyek életét.

Megnézem

Miért alacsonyak a kamatlábak?

2017. október 4.

A videóból megtudhatja, miért van szükség alacsony kamatlábakra az árak stabilitásának megőrzéséhez.

Megnézem

Hamarosan érkezik az azonnali nemzetközi fizetés

2017. október 2.

Manapság, amikor annyi minden azonnal elérhető, az ember joggal tűnődhet azon, vajon a banki átutalás miért tarthat még mindig akár 24 óráig. Az EKB azon munkálkodik, hogy ez megváltozzon.

Megnézem

Hogyan fizetnek az európaiak?

2017. április 12.

Az EKB 2017. április 4-én forgalomba bocsátotta a továbbfejlesztett biztonsági elemekkel ellátott, új 50 €-s bankjegyet. Ismerje meg részletesebben, hogyan fizetnek napjainkban az európaiak.

Megnézem

Az euro kitárja a kapukat Európában

2017. február 7.

Az európai vezetők 25 évvel ezelőtt aláírták a maastrichti szerződést, amely mérföldkőnek számít az európai integráció történetében, és előkészítette az utat az eurónak. Nézzük meg, hogyan könnyíti meg az egységes pénznem az európaiak számára az utazást, a tanulást és a külföldi munkavállalást.

Megnézem

Az euro Európán kívül

2017. január 24.

Az euroövezetben mintegy 339 millióan fizetnek eurobankjeggyel és euroérmével nap mint nap. Tudta, hogy az euro nem csak az Európai Uniónak a pénzneme, hanem az unión, sőt a kontinensen kívül is több helyen átvették? A térképen megnézheti, hol vannak ezek a helyek.

Bővebben

Infografika a mennyiségi lazítás működéséről

2016. december 9.

Az EKB eszközvásárlási programjai serkentik a gazdasági növekedést, és az inflációs célunk elérését is elősegítik. Infografikánkon ismertetjük a programok működését, a kereskedelmi bankok szerepét és az intézkedések vállalatokra és fogyasztókra gyakorolt hatásait.

Bővebben

Az eszközvásárlási program testközelből

2016. június 6.

Ebben a videóban betekinthetünk a kulisszák mögé, és megismerhetjük az EKB eszközvásárlási programjának kidolgozóit és végrehajtóit, továbbá választ kapunk a mennyiségi lazítás euroövezeti formájával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

Megnézem

A TLTRO–II bemutatása

2016. március 10.

Mi a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek új sorozata, és miért van rá szükség? Mario Draghi, az EKB elnöke beszél a témáról.

Megnézem

Miként támogatja a T2S-program az egységes európai tőkepiac létrejöttét?

2015. július 2.

A videóból megtudhatjuk, hogy az új értékpapír-elszámolási platform, a T2S miként könnyíti meg és teszi olcsóbbá Európában az értékpapírok mozgását, illetve milyen előnyöket tartogat a vállalatok és a befektetők számára.

Megnézem

Ki mikor csatlakozott az euroövezethez?

2015. január 1.

Interaktív térképünk bemutatja, melyik ország mikor csatlakozott az euroövezethez.

Bővebben

Az EKB székháza – álomból valóság

2014. december 10.

Munkatársaink 2014 novemberében a frankfurti Ostendben található új épületbe költöztek. A gyorsított felvételen végigkísérhetjük a székház felépítését.

Megnézem

Az EKB bankfelügyeletének döntéshozatali folyamata

2014. november 4.

A döntéshozatal menete bankfelügyeleti kérdésekben; a kifogásról való lemondáson alapuló eljárással kapcsolatos információk.

Bővebben

A piaci infrastruktúra integrációja

2014. szeptember 24.

Az európai integrált piaci infrastruktúra egységes, hatékony hálózattal támogatja a piac működését. Bemutatjuk a fizetési és értékpapír-elszámolási infrastruktúra előnyeit a lakosság, a vállalatok és a befektetők szempontjából.

Megnézem

Mit jelent a negatív kamatláb ránk nézve?

2014. június 5.

A Kormányzótanács 2014. június 5-én negatív kamatlábat vezetett be a betéti rendelkezésre állásra. Mario Draghi, az EKB elnöke ismerteti, mit jelent a kamatdöntés az euroövezetben megtakarítással rendelkezőkre nézve.

Megnézem

Három percben az SSM-ről

2014. március 24.

Az alábbi videóból tájékozódhatunk az egységes felügyeleti mechanizmusról – megtudhatjuk, hogyan történik az európai bankok felügyelete.

Megnézem

Tudnivalók az EKB-ról és az eurorendszerről

2013. szeptember 26.

Mi az infláció? Miért fontos, hogy stabilak legyenek az árak? Ezekre és más kérdésekre is választ kapunk ebből a háromperces ismertetőből, amely bemutatja az EKB és az eurorendszer szerepét és feladatait.

Megnézem

Ebben a szekcióban található oldalak