Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Δείτε

Σας φάνηκε μεγάλο το κείμενο; Δεν το διαβάσατε;
Ανακαλύψτε θέματα που αφορούν την ΕΚΤ με τη χρήση πολυμέσων.

Οι ΣΠΠΜΑ με απλά λόγια

30 Μαρτίου 2021

Οι στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ) ενθαρρύνουν τις τράπεζες να διατηρούν σταθερή ροή οικονομικά προσιτών πιστώσεων προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Αυτή η σταθερή ροή στηρίζει τις δαπάνες και τις επενδύσεις στην οικονομία. Η Christine Lagarde εξηγεί πώς ακριβώς λειτουργούν αυτές οι πράξεις.

Δείτε

Η ΕΚΤ εξηγεί: γιατί τα μετρητά είναι σημαντικά;

18 Φεβρουαρίου 2021

Είναι τα μετρητά απαραίτητα σ’ έναν ψηφιακό κόσμο; Η συνάδελφός μας Chiara εξηγεί πώς τα μετρητά έχουν βασικό ρόλο στην κοινωνία μας και τι κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά και να τα χρησιμοποιείτε όπου και όποτε χρειάζεται.

Δείτε

Η ΕΚΤ επεξηγεί τις συμφωνίες ανταλλαγής

4 Νοεμβρίου 2020

Οι συμφωνίες ανταλλαγής αποτελούν μέρος της εργαλειοθήκης μας ως κεντρική τράπεζα. Τι είναι ακριβώς; Γιατί τις χρησιμοποιούμε; Η συνάδελφός μας Imène εξηγεί γιατί είναι ένα σημαντικά εργαλείο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και γιατί μπορούν να συμβάλουν ώστε οι εντάσεις στην αγορά να μην επηρεάζουν την πραγματική οικονομία.

Δείτε

Η ΕΚΤ επεξηγεί τα αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία

20 Οκτωβρίου 2020

Γιατί χρειαζόμαστε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία; Και ποιος τα παράγει; Η συνάδελφός μας Rita επεξηγεί πώς η ΕΚΤ διασφαλίζει ότι τα στατιστικά στοιχεία της είναι ακριβή, συνεπή και επίκαιρα.

Δείτε

Η ΕΚΤ επεξηγεί το ηθικό χάκινγκ

21 Αυγούστου 2020

Το 2018 αναπτύξαμε ένα πλαίσιο για το ηθικό χάκινγκ (ethical hacking). Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ο συνάδελφός μας Emran επεξηγεί τι κάνει ένας ηθικός χάκερ και πώς αυτό μας επιτρέπει να ελέγχουμε την ανθεκτικότητα και τις αδυναμίες των τραπεζών.

Δείτε

Η ΕΚΤ επεξηγεί τα συναλλαγματικά διαθέσιμα

21 Αυγούστου 2020

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα είναι ξένα νομίσματα ή άλλα στοιχεία ενεργητικού που διακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες ‑ όπως η ΕΚΤ - και άλλες αρχές. Ο συνάδελφός μας Joaquim επεξηγεί τον ρόλο των συναλλαγματικών διαθεσίμων και, συγκεκριμένα, τα χαρακτηριστικά των διαθεσίμων που διακρατεί η ΕΚΤ.

Δείτε

Η ΕΚΤ επεξηγεί τις υπογραφές στα τραπεζογραμμάτια ευρώ

21 Αυγούστου 2020

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ διαθέτουν πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Ένα καλό παράδειγμα αποτελούν οι υπογραφές των Προέδρων της ΕΚΤ. Η συνάδελφός μας Sarai επεξηγεί πώς η υπογραφή αποτελεί χαρακτηριστικό που εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα της ζώνης του ευρώ.

Δείτε

Η ΕΚΤ επεξηγεί την τραπεζική ένωση

21 Αυγούστου 2020

Χάρη στην τραπεζική ένωση οι τραπεζικοί κανόνες της ΕΕ εφαρμόζονται με συνέπεια και έτσι διασφαλίζεται ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό. Η συνάδελφός μας Filipa επεξηγεί τις βάσεις της τραπεζικής ένωσης και πώς χάρη σε αυτήν οι πολίτες της Ευρώπης μπορούν με σιγουριά να αποταμιεύουν, να δαπανούν ή να δανείζονται χρήματα.

Δείτε

Η ΕΚΤ επεξηγεί την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία

21 Αυγούστου 2020

Ως η αρχή της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας, ελέγχουμε ότι οι τράπεζες συμμορφώνονται με τους κανόνες. Ο συνάδελφός μας François επεξηγεί πώς αυτό εξυπηρετεί εν τέλει τους ευρωπαίους πολίτες, δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την ασφάλεια και την ευρωστία των τραπεζών.

Δείτε

Η ΕΚΤ επεξηγεί την παροχή ενδείξεων για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής

11 Δεκεμβρίου 2019

Όταν μια κεντρική τράπεζα παρέχει ενδείξεις για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, δίνει πληροφορίες σχετικά με τις μελλοντικές της ενέργειες. Στην ΕΚΤ το κάνουμε αυτό στο πλαίσιο συνεντεύξεων Τύπου όπου προβαίνουμε σε δηλώσεις για τις προθέσεις μας σχετικά με τη νομισματική πολιτική. Ο συνάδελφός μας Michael επεξηγεί πώς η παροχή ενδείξεων για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας.

Δείτε

Η ΕΚΤ επεξηγεί τα κρυπτογραφικά στοιχεία ενεργητικού

21 Νοεμβρίου 2019

Οι νέες τεχνολογίες μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο πληρώνουμε στο μέλλον. Ως η κεντρική τράπεζα για το ευρώ, ένας από τους στόχους μας είναι να διασφαλίζουμε την ασφαλή και αποτελεσματική διενέργεια πληρωμών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Η συνάδελφός μας Maria Teresa επεξηγεί τα οφέλη και τους κινδύνους των κρυπτογραφικών στοιχείων ενεργητικού.

Δείτε

Η ΕΚΤ επεξηγεί τη λογοδοσία

13 Νοεμβρίου 2019

Η ΕΚΤ, ως ανεξάρτητο θεσμικό όργανο, χρησιμοποιεί τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να εκπληρώνει την εντολή της. Επίσης, εξηγεί τις αποφάσεις της στους πολίτες της Ευρώπης και στους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρακολουθήστε τον συνάδελφό μας Jean-François για να ενημερωθείτε για τη λογοδοσία.

Δείτε

Πώς σας επηρεάζουν οι πολιτικές της ΕΚΤ σε τοπικό επίπεδο

16 Οκτωβρίου 2018

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Benoît Cœuré επισκέφτηκε το εργοστάσιο της Vorwerk στο Cloyes-sur-le-Loir, στη Γαλλία. Εξήγησε στους εργαζόμενους πώς η ΕΚΤ καθιστά ελκυστικότερη για τις τράπεζες τη χορήγηση δανείως προς τις επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει καλύτερες συνθήκες για τις επιχειρήσεις και συμβάλλει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Δείτε

Πώς η πολιτική της ΕΚΤ έχει μειώσει τις ανισότητες

27 Ιουλίου 2018

Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έλαβε η ΕΚΤ από το 2014 και μετά δεν συνέβαλαν μόνο στην ανάπτυξη και στον περιορισμό του κινδύνου αποπληθωρισμού, αλλά και στη μείωση της συνολικής ανισότητας στη ζώνη του ευρώ. Αυτό επιβεβαιώνεται από μια νέα έρευνα. Δείτε το βίντεο για να μάθετε πώς έγινε αυτό.

Δείτε

Πώς επιλέγονται τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής

8 Ιουνίου 2018

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς διορίζονται τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής μας; Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των χωρών αποφασίζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ποιος μπορεί να γίνει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής για μη ανανεώσιμη οκταετή θητεία. Μάθετε ποιος προτείνει τους υποψηφίους και πώς γίνεται η επιλογή τους.

Δείτε

Πώς το ευρώ ωφελεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ευρωπαίων

9 Μαΐου 2018

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Μάθετε πώς οι επιχειρηματίες και οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων ωφελούνται από το ενιαίο νόμισμα.

Δείτε

Πώς προστατεύουμε τα χρήματά μας από κυβερνοεπιθέσεις

2 Μαΐου 2018

Τοποθετούμε τα χρήματά μας στην τράπεζα για ασφαλή φύλαξη. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος παραβιάσει την ασφάλεια δικτύου του υπολογιστή μας; Δείτε το βίντεο για να μάθετε πώς η ΕΚΤ βοηθά το χρηματοπιστωτικό σύστημα να παραμένει ασφαλές, ενθαρρύνοντας το «ηθικό χάκινγκ».

Δείτε

Τι είναι ο Διακανονισμός Στιγμιαίων Πληρωμών μέσω TARGET;

17 Οκτωβρίου 2017

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον Διακανονισμό Στιγμιαίων Πληρωμών μέσω TARGET (TARGET Instant Payment Settlement - TIPS), τη νέα υπηρεσία η οποία θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2018 και θα διευκολύνει τη ζωή ανθρώπων και επιχειρήσεων.

Δείτε

Γιατί τα επιτόκια είναι χαμηλά;

4 Οκτωβρίου 2017

Μάθετε γιατί τα χαμηλά επιτόκια είναι απαραίτητα προκειμένου να διατηρούνται οι τιμές σταθερές.

Δείτε

Προσεχώς: διασυνοριακές στιγμιαίες πληρωμές

2 Οκτωβρίου 2017

Στις μέρες μας, όπου μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας τόσο πολλά πράγματα μέσα σε μια στιγμή, είναι απορίας άξιο γιατί οι τραπεζικές μεταφορές κεφαλαίων χρειάζονται μέχρι και 24 ώρες. Επιδίωξη της ΕΚΤ είναι να αλλάξει αυτήν την κατάσταση.

Δείτε

Πώς πληρώνουν οι Ευρωπαίοι

12 Απριλίου 2017

Η ΕΚΤ έθεσε σε κυκλοφορία το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ με τα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας στις 4 Απριλίου 2017. Μάθετε περισσότερα για το πώς πληρώνουν οι Ευρωπαίοι σήμερα.

Δείτε

Το ευρώ: ανοίγοντας πόρτες για τους Ευρωπαίους

7 Φεβρουαρίου 2017

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέγραψαν πριν από 25 χρόνια τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία αποτέλεσε κομβικό σημείο στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και προετοίμασε το έδαφος για το ευρώ. Δείτε πώς το ενιαίο μας νόμισμα έχει βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται στο εξωτερικό ευκολότερα.

Δείτε

Το ευρώ εκτός της Ευρώπης

24 Ιανουαρίου 2017

Περίπου 339 εκατομμύρια άνθρωποι στη ζώνη του ευρώ χρησιμοποιούν τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ στην καθημερινότητά τους. Ξέρατε όμως ότι το ευρώ χρησιμοποιείται και σε διάφορα μέρη εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και εκτός της Ευρώπης; Ρίξτε μια ματιά στους χάρτες μας για να μάθετε πού ακριβώς.

Περισσότερα

Πληροφοριογράφημα: Πώς λειτουργεί η ποσοτική χαλάρωση

9 Δεκεμβρίου 2016

Τα προγράμματα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη και μας βοηθούν να επιτυγχάνουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό. Μάθετε πώς λειτουργούν τα προγράμματα, ποιος είναι ο ρόλος των εμπορικών τραπεζών και πώς αυτά τα μέτρα επηρεάζουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Περισσότερα

Τι είναι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων;

6 Ιουνίου 2016

Δείτε μερικούς από τους ανθρώπους που σχεδιάζουν και εκτελούν το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων που έχει ξεκινήσει η ΕΚΤ και μάθετε περισσότερα σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση στη ζώνη του ευρώ.

Δείτε

Οι ΣΠΠΜΑ-ΙΙ με απλά λόγια

10 Μαρτίου 2016

Τι είναι η νέα σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ ΙΙ) και γιατί είναι αναγκαία; Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, εξηγεί.

Δείτε

Πώς το T2S υποστηρίζει την ενιαία αγορά κεφαλαίων στην Ευρώπη

2 Ιουλίου 2015

Δείτε πώς με το Τ2S, τη νέα πλατφόρμα για τον διακανονισμό τίτλων, οι τίτλοι «ταξιδεύουν» πιο εύκολα και με μικρότερο κόστος στην Ευρώπη προς όφελος των επιχειρήσεων και των επενδυτών.

Δείτε

Ποια είναι τα μέλη της ζώνης του ευρώ και πότε εντάχθηκαν

1 Ιανουαρίου 2015

Εξερευνήστε αυτόν τον διαδραστικό χάρτη που δείχνει ποιες χώρες ανήκουν στη ζώνη του ευρώ και πότε εντάχθηκαν.

Περισσότερα

Κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΚΤ - το όραμα γίνεται πραγματικότητα

10 Δεκεμβρίου 2014

Από τον Νοέμβριο του 2014, το προσωπικό της ΕΚΤ έχει μεταφερθεί σε νέο κτίριο στην περιοχή Ostend της Φρανκφούρτης. Δείτε πώς κατασκευάστηκε το κτίριο σε αυτό το σύντομο βίντεο.

Δείτε

Λήψη αποφάσεων από την Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ

4 Νοεμβρίου 2014

Μάθετε πώς οι αποφάσεις σχετικά με την τραπεζική εποπτεία λαμβάνονται με τη διαδικασία μη διατύπωσης αντίρρησης.

Περισσότερα

Ενοποίηση της υποδομής των αγορών

24 Σεπτεμβρίου 2014

Η ενοποιημένη υποδομή των αγορών στην Ευρώπη σημαίνει ένα ενιαίο και αποτελεσματικό «ολοκληρωμένο κύκλωμα» το οποίο υποστηρίζει την αγορά. Δείτε πώς η υποδομή για τις πληρωμές και τον διακανονισμό τίτλων ωφελεί τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Δείτε

Τι σημαίνουν για εσάς τα αρνητικά επιτόκια;

5 Ιουνίου 2014

Το Διοικητικό Συμβούλιο καθόρισε αρνητικό επιτόκιο για τη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων στις 5 Ιουνίου 2014. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, εξηγεί τι σημαίνει για τους αποταμιευτές στη ζώνη του ευρώ η απόφαση για το επιτόκιο.

Δείτε

Ο ΕΕΜ με απλά λόγια σε τρία λεπτά

24 Μαρτίου 2014

Δείτε αυτό το βίντεο σχετικά με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και μάθετε πώς ασκείται η τραπεζική εποπτεία στην Ευρώπη.

Δείτε

Η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα με απλά λόγια

26 Σεπτεμβρίου 2013

Τι είναι ο πληθωρισμός; Γιατί η σταθερότητα των τιμών είναι σημαντική για εσένα; Μάθετε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και ακόμη περισσότερα σε αυτό το τρίλεπτο βίντεο σχετικά με τον ρόλο και τα καθήκοντα της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος.

Δείτε

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα