Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Odluke o monetarnoj politici

8. prosinca 2016.

Upravno vijeće ESB-a na današnjem je sastanku donijelo odluku da će kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja te kamatne stope na stalno raspoloživu mogućnost granične posudbe od središnje banke i na stalno raspoloživu mogućnost deponiranja kod središnje banke ostati nepromijenjene na razini od 0,00 %, 0,25 % odnosno –0,40 %. Upravno vijeće i dalje očekuje da će ključne kamatne stope ESB-a ostati na sadašnjim ili nižim razinama tijekom duljeg razdoblja, zasigurno dulje od razdoblja naših neto kupnji vrijednosnih papira.

U vezi s nestandardnim mjerama monetarne politike, Upravno vijeće odlučilo je i dalje provoditi mjesečne kupnje u iznosu od 80 mlrd. EUR u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira do kraja ožujka 2017. Predviđa se da će se neto kupnje vrijednosnih papira u mjesečnom iznosu od 60 mlrd. EUR provoditi od travnja 2017. do kraja prosinca 2017., ali i duže ako to bude potrebno, u svakom slučaju sve dok Upravno vijeće ne zaključi da je došlo do postojane prilagodbe inflacijskih kretanja u skladu s ciljnom razinom stope inflacije. Ako se u međuvremenu pogoršaju izgledi ili financijski uvjeti ne budu u skladu s daljnjim napretkom prema postojanoj prilagodbi inflacijskih kretanja, Upravno vijeće namjerava povećati opseg programa i/ili produljiti razdoblje njegove provedbe. Neto kupnje provodit će se istodobno s reinvestiranjem glavnice vrijednosnih papira kupljenih u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira.

Kako bi osiguralo da kupnja vrijednosnih papira koju provodi Eurosustav i dalje teče bez poteškoća, Upravo vijeće odlučilo je izmijeniti dio parametara programa kupnje vrijednosnih papira, o čemu će izvijestiti na današnjoj konferenciji za novinare i u zasebnom priopćenju za javnost.

Predsjednik ESB-a iznijet će razloge za te odluke na današnjoj konferenciji za novinare s početkom u 14.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Točne formulacije koje je usuglasilo Upravno vijeće možete pronaći u tekstu na engleskom jeziku.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije