Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Monetáris politikai döntések

2016. december 8.

Az EKB Kormányzótanácsa mai ülésén változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00%-os kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25%-os, illetve -0,40%-os szintjét. A Kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai tartósan és a nettó eszközvásárlások horizontjánál jóval tovább a mostani vagy ennél alacsonyabb szinteken tartózkodnak.

A hagyományostól eltérő monetáris politikai intézkedéseket illetően a Kormányzótanács úgy határozott, hogy az eszközvásárlási programot 2017. március végéig a jelenlegi havi 80 milliárd eurós ütemben folytatja. 2017 áprilisától a nettó eszközvásárlást 60 milliárd eurós havi ütemben kívánja folytatni egészen 2017. december végéig, illetve szükség esetén ennél tovább, mindenesetre addig, amíg az inflációs pályának a testület inflációs céljával összhangban álló, tartós korrekcióját nem tapasztalja. Amennyiben ezen időszak alatt a kilátások kedvezőtlenebbé válnak, vagy amennyiben a pénzügyi feltételek összeegyeztethetetlenné válnak az inflációs pályának a tartós korrekció irányába történő haladásával, a Kormányzótanács bővíteni kívánja a programot méret és/vagy időtartam tekintetében. A nettó vásárlásokkal párhuzamosan az eszközvásárlási program keretében vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztés újra befektetésre kerül.

Az eurorendszer eszközvásárlásai további zökkenőmentes végrehajtásának érdekében a Kormányzótanács úgy határozott, hogy módosít a program néhány paraméterén. E módosításokról a mai sajtótájékoztatón, valamint egy külön sajtóközleményben tájékoztatjuk a nyilvánosságot.

Az EKB elnöke ma délután 14 óra 30 perckor kezdődő sajtóértekezlet keretében ismerteti a döntés alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok