Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Monetáris politikai döntések

2016. december 8.

Az EKB Kormányzótanácsa mai ülésén változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00%-os kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25%-os, illetve -0,40%-os szintjét. A Kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai tartósan és a nettó eszközvásárlások horizontjánál jóval tovább a mostani vagy ennél alacsonyabb szinteken tartózkodnak.

A hagyományostól eltérő monetáris politikai intézkedéseket illetően a Kormányzótanács úgy határozott, hogy az eszközvásárlási programot 2017. március végéig a jelenlegi havi 80 milliárd eurós ütemben folytatja. 2017 áprilisától a nettó eszközvásárlást 60 milliárd eurós havi ütemben kívánja folytatni egészen 2017. december végéig, illetve szükség esetén ennél tovább, mindenesetre addig, amíg az inflációs pályának a testület inflációs céljával összhangban álló, tartós korrekcióját nem tapasztalja. Amennyiben ezen időszak alatt a kilátások kedvezőtlenebbé válnak, vagy amennyiben a pénzügyi feltételek összeegyeztethetetlenné válnak az inflációs pályának a tartós korrekció irányába történő haladásával, a Kormányzótanács bővíteni kívánja a programot méret és/vagy időtartam tekintetében. A nettó vásárlásokkal párhuzamosan az eszközvásárlási program keretében vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztés újra befektetésre kerül.

Az eurorendszer eszközvásárlásai további zökkenőmentes végrehajtásának érdekében a Kormányzótanács úgy határozott, hogy módosít a program néhány paraméterén. E módosításokról a mai sajtótájékoztatón, valamint egy külön sajtóközleményben tájékoztatjuk a nyilvánosságot.

Az EKB elnöke ma délután 14 óra 30 perckor kezdődő sajtóértekezlet keretében ismerteti a döntés alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok