Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Odluke o monetarnoj politici

5. lipnja 2014.

Upravno vijeće ESB-a na današnjoj je sjednici donijelo sljedeće odluke u vezi s monetarnom politikom:

  1. Kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja Eurosustava smanjuje se za 10 baznih bodova na 0,15%, počevši s operacijom koja će biti namirena 11. lipnja 2014.
  2. Kamatna stopa na mogućnost granične posudbe od središnje banke smanjuje se za 35 baznih bodova na 0,40%, što stupa na snagu 11. lipnja 2014.
  3. Kamatna stopa na mogućnost novčanih depozita kod središnje banke smanjuje se za 10 baznih bodova na –0,10%, što stupa na snagu 11. lipnja 2014. Danas u 15.30 sati po srednjoeuropskom vremenu bit će objavljeno zasebno priopćenje za javnost koje će sadržavati više informacija o provedbi negativne kamatne stope na mogućnost novčanih depozita.

Predsjednik ESB-a iznijet će razloge za te odluke na današnjoj konferenciji za novinare s početkom u 14.30 sati po srednjoeuropskom vremenu. Dodatne mjere monetarne politike radi pospješivanja funkcioniranja transmisijskog mehanizma monetarne politike bit će priopćene u priopćenju za javnost koje će biti objavljeno u 15.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Točne formulacije koje je usuglasilo Upravno vijeće možete pronaći u tekstu na engleskom jeziku.

Točne formulacije koje je usuglasilo Upravno vijeće možete pronaći u tekstu na engleskom jeziku.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije