Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

BCE decide demararea lucrărilor de construcţie pentru noul său sediu în primăvara anului 2010

17 decembrie 2009

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a hotărât demararea lucrărilor principale de construcţie pentru noul sediu al instituţiei în primăvara anului 2010.

Decizia în acest sens a fost luată pe baza rezultatelor pozitive ale procedurii de licitaţie publică pentru lucrările de construcţie, desfăşurată la nivel european în cursul anului 2009. În urma deciziei Consiliului guvernatorilor, domnul Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, a declarat: „ Suntem bucuroşi că strategia de licitaţie pe care am ales-o a fost încununată de succes, răspunzând aşteptărilor noastre.” Preşedintele a mai adăugat: „ Viitorul nostru sediu, noua casă a BCE şi a euro, va constitui un simbol al valorilor noastre ca instituţie în serviciul cetăţenilor europeni. Noul sediu va contribui la dezvoltarea cartierului Ostend al oraşului Frankfurt pe Main, integrând clădirea existentă a Grossmarkthalle (fosta piaţa angro). Aşteptăm cu nerăbdare să ne mutăm în anul 2014.” Preşedintele Trichet a informat-o personal pe doamna primar Petra Roth în legătură cu decizia Consiliului guvernatorilor.

Lucrările de construcţie pentru noul sediu au fost împărţite în 12 pachete distincte, care au fost subîmpărţite, la rândul lor, într-un total de 69 de loturi. Pentru primele opt pachete de licitaţie (respectiv cele referitoare la lucrări de structură, lucrări de infrastructură pe şantier, ascensoare, faţade, acoperiş, sisteme de acces la înălţime, servicii mecanice şi servicii electrice), cererile de oferte au fost lansate în cursul anului 2009. Aceste opt pachete cuprind 44 de loturi şi reprezintă aproximativ 80% din costurile de construcţie. Ofertele prezentate de societăţile de construcţii pentru primele opt pachete se încadrează în bugetul prevăzut.

Procedura de licitaţie a stârnit un interes considerabil pe piaţă, peste 400 de candidaturi fiind prezentate de societăţi de construcţii mari şi medii din întreaga Europă. În general, calitatea candidaturilor şi a ofertelor a fost foarte ridicată. Fiecare candidatură şi fiecare ofertă a fost evaluată conform unor criterii prestabilite clare, care au fost publicate la începutul procedurii de licitaţie. Evaluarea a fost efectuată de echipe de experţi, formate din reprezentanţi ai BCE, arhitectul, proiectanţii, managerul de proiect extern şi şeful de şantier.

Procedura de licitaţie pentru cele opt pachete este în curs de finalizare, iar contractele cu societăţile de construcţii vor fi semnate la începutul anului viitor, în vederea demarării lucrărilor principale de construcţie în primăvara anului 2010. Pentru celelalte patru pachete de licitaţie, se preconizează lansarea cererilor de oferte în cursul anului 2010.

Mai multe informaţii referitoare la noul sediu al BCE pot fi găsite pe website-ul acesteia, la adresa: http://www.ecb.europa.eu/ecb/premises.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media