Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

ECB je sklenila, da se gradnja nove stavbe začne spomladi 2010

17. december 2009

Svet Evropske centralne banke (ECB) je sklenil, da se bodo glavna gradbena dela na novi stavbi ECB začela spomladi leta 2010.

Svet je odločitev sprejel na podlagi pozitivnega izida vseevropskega javnega razpisa za gradbena dela, ki je potekal v letu 2009. Predsednik ECB Jean-Claude Trichet je po sprejetju odločitve izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da je bila izbrana strategija razpisa uspešna in da so pričakovanja ECB izpolnjena. Kot je poudaril Trichet, bo » naša bodoča stavba kot novi dom za ECB in euro simbolizirala naše vrednote in naše delovanje v službi evropskih sodržavljanov. Nova stavba bo prispevala k razvoju mestne četrti Ostend v Frankfurtu, obenem pa spoštovala obstoječo stavbo Grossmarkthalle. Veseli nas, da se bomo v letu 2014 selili v novo stavbo.« Predsednik ECB Trichet je osebno obvestil županjo Frankfurta Petro Roth o odločitvi Sveta ECB.

Gradbena dela za novo stavbo so bila razdeljena v 12 ločenih paketov, ki so bili nadalje razdeljeni v skupno 69 svežnjev. Razpisi za prvih osem paketov, ki obsegajo strukturna dela, prenovitvena in razvojna dela, dvigala, pročelja, dela na strehah, sisteme za dostop na višino, mehanske storitve in električne storitve, so potekali tekom leta 2009. Teh osem paketov vsebuje 44 svežnjev in predstavlja približno 80% vseh stroškov gradnje. Ponudbe gradbenih podjetij za prvih osem paketov so v okviru predvidenega proračuna.

Razpis je med tržnimi udeleženci vzbudil razmeroma veliko pozornosti, saj je ponudbe predložilo več kot 400 velikih, pa tudi srednje velikih gradbenih podjetij iz cele Evrope. Splošna raven prijav in prejetih ponudb je bila zelo visoka. Vsaka prijava in ponudba je bila ocenjena po jasnih in vnaprej določenih merilih, ki so bili objavljeni ob začetku razpisnega postopka. Oceno so opravile skupine strokovnjakov, v katerih so bili predstavniki ECB, arhitekt, načrtovalci, zunanji vodja projekta in vodja gradnje.

Postopek izbire izvajalcev za prvih osem paketov se zdaj končuje, pogodbe z gradbenimi podjetji pa bodo podpisane v začetku prihodnjega leta, tako da se bodo glavna gradbena dela lahko začela spomladi leta 2010. Razpis za preostale štiri razpisne pakete bo predvidoma objavljen tekom leta 2010.

Projekt gradnje nove stavbe ECB je podrobneje predstavljen na spletni strani ECB na naslovu http://www.ecb.europa.eu/ecb/premises.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije