Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB döntése: 2010 tavaszán megkezdődnek a bank új székházának építési-kivitelezési munkálatai

2009. december 17.

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsának döntése értelmében 2010 tavaszán megkezdődnek a bank új székházának főbb kivitelezési munkálatai.

A döntés annak alapján született, hogy a 2009-ben kiírt európai szintű nyílt pályázat pozitív eredménnyel zárult. Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a Kormányzótanács ülése után így nyilatkozott: „ Nagy örömünkre szolgál, hogy pályáztatási stratégiánk sikerrel zárult, és hogy teljesültek előzetes várakozásaink.” Hozzátette, hogy „a majdani székház a bank és az euro új otthona lesz, egyszersmind jelképezi azokat az értékeket, amelyek bankunkat az európai állampolgárok szolgálatába állítják. Az épületegyüttes Frankfurt Ostend városnegyedének fejlődését is előmozdítja, de közben tiszteletben tartja a meglevő Großmarkthalle épületét is. Nagyon várjuk a 2014-re tervezett beköltözést.” Trichet elnök személyesen tájékoztatta Petra Roth polgármesterasszonyt a Kormányzótanács döntéséről.

Az új székház építési munkálatainak kivitelezését 12 különálló csomagra, majd ezeket további, összesen 69 tételre osztották. A pályázati eljárást 2009-ben bonyolították le az első nyolc csomag esetében, amely az épületszerkezeti munkákat, a helyszíni infrastruktúra kialakítását, a felvonók beszerelését, a homlokzati és tetőfedési kivitelezést, a magas pontok elérését lehetővé tevő rendszerek kialakítását, valamint az épületgépészeti és -villamossági szolgáltatásokat foglalja magában. A 44 tételre bontható nyolc csomag a kivitelezési költség mintegy 80%-át fedi le. Az építőipari vállalatok első nyolc csomagra tett kivitelezői ajánlatai beleférnek a költségvetésbe.

A versenytárgyalásos eljárást a piac nagy érdeklődéssel fogadta, Európa több részéről nagy- és középvállalati kivitelezők több mint 400 ajánlatot tettek. A benyújtott jelentkezések és pályázatok általános színvonala igen magas volt. Elbírálásukat minden esetben előre meghatározott, a pályázati eljárás elején közzétett követelmények alapján szakértői csoportok végezték, amelyek a bank képviselőiből, az építészből, a tervezőkből, a külső projektvezetőből és az építésvezetőből álltak.

Jelenleg az első nyolc csomagra vonatkozó versenytárgyalásos eljárás véglegesítése folyik; a kivitelezőkkel a jövő év elején írják alá a szerződést, hogy a fő kivitelezési munkák már 2010 tavaszán elkezdődhessenek. Az elképzelés szerint a fennmaradó négy ajánlati csomagot 2010 folyamán írják ki.

Az új székházzal kapcsolatban további információk a bank honlapján, a http://www.ecb.europa.eu/ecb/premises internetes címen olvashatók.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok