Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Veranderingen in de tenderprocedure en in de bandbreedte van de permanente faciliteiten

8 oktober 2008

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag, door middel van een teleconferentie, tot de volgende twee maatregelen besloten:

  • Vanaf de transactie die op 15 oktober zal worden verrekend zullen de wekelijkse basisherfinancieringstransacties worden uitgevoerd door middel van een vaste-rentetenderprocedure met volledige toewijzing tegen het rentetarief op de basisherfinancieringstransactie, momenteel 3,75%.
  • Vanaf 9 oktober verkleint de ECB de bandbreedte van de permanente faciliteiten van 200 basispunten tot 100 basispunten rond het rentetarief op de basisherfinancieringstransactie. Vanaf 9 oktober wordt derhalve het rentetarief van de marginale beleningsfaciliteit verlaagd van 100 naar 50 basispunten boven het rentetarief op de basisherfinancieringstransactie, momenteel 4,25%, en wordt het rentetarief van de depositofaciliteit verhoogd van 100 naar 50 basispunten onder het rentetarief op de basisherfinancieringstransactie, momenteel 3,25%.

Deze twee maatregelen zullen worden gehandhaafd voor zo lang als nodig is, en ten minste tot het einde van de eerste aanhoudingsperiode van 2009 op 20 januari.

De ECB zal de liquiditeitsverhoudingen naar evenwicht blijven sturen op een wijze die in overeenstemming is met de doelstelling de korte rente dicht bij het rentetarief op de basisherfinancieringstransactie te houden.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media