Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Változik a központi banki rendelkezésre állás kamatfolyosója és a tendereljárás

2008. október 8.

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa a mai napon telekonferencia keretében megtartott ülésén a következő két intézkedésről döntött:

  • Az október 15-én elszámolandó művelettől kezdődően a heti irányadó refinanszírozási műveleteket rögzített kamatú tender formájában fogják lebonyolítani, vagyis a teljes összegre az irányadó refinanszírozási művelet kamatlába lesz érvényes, amely jelenleg 3,75%.
  • Október 9-i hatállyal az EKB 200 bázispontról 100 bázispontra szűkíti a központi banki rendelkezésre állásnak az irányadó refinanszírozási művelet körüli kamatfolyosóját. Ennek megfelelően október 9-ei hatállyal az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába az eddigi 100 helyett 50 bázisponttal fogja meghaladni az irányadó refinanszírozási művelet kamatlábát, vagyis 4,25%-ra módosul, míg a betéti rendelkezésre állás kamatlába az eddigi 100 helyett 50 bázisponttal lesz alacsonyabb az irányadó refinanszírozási művelet kamatlábánál, vagyis 3,25%-ra módosul.

A két intézkedés egészen addig életben marad, amíg a döntéshozók indokoltnak látják, de legalább 2009 első tartalékperiódusa végéig, azaz január 20-ig.

Az EKB a továbbiakban is igyekszik az egyensúlyi állapot irányába terelni a likviditást, mégpedig oly módon, amely összhangban áll azzal célkitűzéssel, hogy a rövid lejáratú kamatokat az irányadó refinanszírozási művelet kamatszintjének közelében kell tartani.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok