Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Spremembe v avkcijskem postopku in v koridorju odprtih ponudb

8. oktober 2008

Svet Evropske centralne banke (ECB) se je danes prek telekonference odločil, da sprejme naslednja dva ukrepa:

  • z operacijo, poravnano 15. oktobra, se bodo operacije glavnega refinanciranja izvajale v obliki avkcij s fiksno obrestno mero in s polno dodelitvijo po obrestni meri za operacije glavnega refinanciranja, ki trenutno znaša 3,75%;
  • z 9. oktobrom bo ECB zožila koridor odprtih ponudb z 200 na 100 bazičnih točk okrog obrestne mere za operacije glavnega refinanciranja. Tako se bo z 9. oktobrom obrestna mera za odprto ponudbo mejnega posojila zmanjšala s 100 na 50 bazičnih točk nad obrestno mero za operacije glavnega refinanciranja, tj. trenutno na 4,25%, obrestna mera za odprto ponudbo mejnega depozita pa se bo povečala s 100 na 50 bazičnih točk pod obrestno mero za operacije glavnega refinanciranja, tj. trenutno na 3,25%.

Ta dva ukrepa bosta veljala tako dolgo, kot je potrebno, oziroma najmanj do konca prvega obdobja izpolnjevanja obveznih rezerv v letu 2009, tj. do 20. januarja.

ECB bo še naprej uravnavala likvidnost v smeri uravnoteženih razmer na način, ki je skladen s ciljem, da kratkoročne obrestne mere ostanejo blizu obrestni meri za operacije glavnega refinanciranja.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije