Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

Decizii de politică monetară

8 octombrie 2008

Pe parcursul actualei crize financiare, băncile centrale s-au aflat în permanenţă în strânsă consultare şi au cooperat în cadrul unor acţiuni comune fără precedent, cum ar fi furnizarea de lichidităţi în scopul reducerii tensiunilor de pe pieţele financiare.

Presiunile inflaţioniste au început să se atenueze în mai multe ţări, reflectând parţial diminuarea substanţială a preţurilor energiei şi ale altor materii prime. Anticipaţiile inflaţioniste înregistrează o temperare şi rămân ancorate la niveluri compatibile cu stabilitatea preţurilor. Recenta intensificare a crizei financiare a amplificat riscurile în sensul decelerării la adresa creşterii economice şi a condus la atenuarea riscurilor în sensul creşterii la adresa stabilităţii preţurilor.

Prin urmare, este necesară relaxarea condiţiilor monetare la nivel internaţional. În consecinţă, Bank of Canada, Bank of England, Banca Centrală Europeană (BCE), Rezervele Federale ale SUA, Sveriges Riksbank şi Banca Naţională a Elveţiei anunţă astăzi reducerea ratelor dobânzilor de politică monetară. Banca Japoniei îşi exprimă susţinerea deplină pentru aceste măsuri.

Consiliul guvernatorilor BCE a adoptat, prin teleconferinţă, următoarele decizii de politică monetară:

  • Rata minimă a dobânzii acceptate la operaţiunile principale de refinanţare ale Eurosistemului se va reduce cu 50 puncte de bază, până la 3,75 %, începând cu operaţiunea care urmează să fie decontată la data de 15 octombrie 2008.
  • Rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală se va reduce cu 50 puncte de bază, până la 4,75 %, cu efect imediat.
  • Rata dobânzii la facilitatea de depozit se va reduce cu 50 puncte de bază, până la 2,75 %, cu efect imediat.

În zona euro, riscurile inflaţioniste în sensul creşterii au continuat să se atenueze. Este în continuare imperios necesar să se evite generalizarea efectelor secundare asupra procesului de stabilire a preţurilor şi a salariilor. Menţinerea ancorării ferme a anticipaţiilor inflaţioniste la niveluri compatibile cu obiectivul stabilităţii preţurilor şi asigurarea acesteia din urmă pe termen mediu vor susţine dezvoltarea durabilă şi creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă, contribuind la stabilitatea financiară.

Pentru informaţii privind măsurile adoptate de celelalte bănci centrale, accesaţi următoarele website-uri:

Bank of Canada: www.bank-banque-canada.ca

Bank of England: www.bankofengland.co.uk

Consiliul Rezervelor Federale ale SUA: www.federalreserve.gov

Sveriges Riksbank : www.riksbank.com

Banca Naţională a Elveţiei: www.snb.ch

Banca Japoniei: www.boj.or.jp

Pentru formularea exactă convenită în cadrul Consiliului guvernatorilor, a se vedea versiunea în limba engleză.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media