Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Monetáris politikai döntések

2008. október 8.

A központi bankok a jelenlegi pénzügyi válság során mindvégig folyamatos és mélyreható konzultációt folytattak, valamint egymással együttműködve példátlan összehangolt intézkedéseket hoztak, többek között likviditást biztosítottak a pénzügyi piaci feszültségek enyhítésére.

Az inflációs nyomás több országban mérséklődni kezdett, ami részben az energia és az egyéb nyersanyagok árának számottevő csökkenését tükrözi. Az inflációs várakozások egyre alacsonyabbak, és változatlanul az árstabilitáshoz vannak rögzítve. A pénzügyi válság közelmúltbeli fokozódása megnövelte a lassabb növekedés irányába mutató kockázatokat, így tovább enyhítette az árstabilitást övező felfelé mutató kockázatokat.

Indokolt tehát a globális monetáris kondíciók némi lazítása. Ennek megfelelően a Bank of Canada, a Bank of England, az Európai Központi Bank (EKB), a Federal Reserve, a Sveriges Riksbank és a Svájci Nemzeti Bank a mai napon bejelenti, hogy csökkenti irányadó kamatait. A Japán Nemzeti Bank határozottan támogatja ezeket a gazdaságpolitikai intézkedéseket.

Az EKB Kormányzótanácsa telekonferencia keretében a következő monetáris politikai döntéseket hozta:

  • A 2008. október 15-én elszámolandó művelettől kezdődően 50 bázisponttal 3,75%-ra csökkenti az eurorendszer irányadó refinanszírozási műveleteinek minimális ajánlati kamatlábát.
  • Azonnali hatállyal 50 bázisponttal 4,75%-ra csökkenti az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlábát.
  • Azonnali hatállyal 50 bázisponttal 2,75%-ra csökkenti a betéti rendelkezésre állás kamatlábát.

Az euroövezetben az elmúlt időszakban tovább csökkentek a felfelé mutató inflációs kockázatok. Továbbra is feltétlenül elkerülendő, hogy átfogó áttételes hatások alakuljanak ki a bér- és az árképzésben. Amennyiben sikerül az inflációs várakozásokat szilárdan célkitűzéseinkkel összhangban rögzíteni és középtávon biztosítani az árstabilitást, hozzájárulhatunk a fenntartható növekedéshez és foglalkoztatáshoz, valamint a pénzügyi rendszer stabilitásához.

A többi jegybank által hozott döntésekről az alábbi honlapokon olvasható tájékoztatás:

Bank of Canada: www.bank-banque-canada.ca

Bank of England: www.bankofengland.co.uk

Federal Reserve Board: www.federalreserve.gov

Sveriges Riksbank: www.riksbank.com

Svájci Nemzeti Bank: www.snb.ch

Japán Nemzeti Bank: www.boj.or.jp

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok