Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az EKB Kormányzótanácsának döntései (a kamatdöntésen kívül)

2016. január

EMBARGO

NEM TOVÁBBÍTHATÓ 2016. január 22., közép-európai idő szerint 15.00 óráig

Piaci műveletek

Az engedélyezett szabályozatlan piacok, valamint a II. haircut-kategóriában ügynökségnek minősített kibocsátók éves áttekintése

A Kormányzótanács 2015. december 18-án felülvizsgálta az eurorendszer monetáris politikai műveletei során fedezetként elfogadható eszközökhöz tartozó engedélyezett szabályozatlan piacok jegyzékét. Ennek megfelelően határozatot hozott az Alternext Lisszabon és az Alternext Párizs felvételéről az engedélyezett szabályozatlan piacok közé. Az aktualizált jegyzék az EKB weboldalán megtekinthető. A Kormányzótanács a II. haircut-kategóriában ügynökségnek minősített kibocsátók jegyzékét is felülvizsgálta. Ennek alapján úgy határozott, hogy felveszi a Bpifrance Financement SA és Agence Française de Développement nevű intézményeket is, ugyanakkor leveszi a jegyzékről a Société de financement de l’économie française (SFEF) társaságot. A II. haircut-kategóriában ügynökségnek minősített kibocsátók aktualizált jegyzéke megtekinthető az EKB weboldalán.

A hitelminősítő intézetek elismerési feltételeinek további pontosítása

A Kormányzótanács 2015. december 30-i döntésével pontosítja a külső hitelértékelési szervezetekre (hitelminősítő intézetek) vonatkozó, az eurorendszer hitelminősítő rendszerébe való felvételhez szükséges elismerési feltételeket. Ennek értelmében a monetáris politikai műveletekben fedezetként elfogadott eszközosztályok és euroövezeti országok tekintetében különböző minimális lefedettségi követelményeket tesznek közzé a minősített eszközökre, minősített kibocsátókra és minősített volumenre vonatkozóan. A részletes követelmények megtekinthetők az EKB honlapján, és az eurorendszer monetáris politikai keretrendszerének végrehajtásáról szóló EKB/2014/60 iránymutatás módosított változatába is bekerülnek majd.

Az EKB hozzájárulása az Európai Unión belüli fedezett kötvényekről szóló, Európai Bizottság általi nyilvános konzultációhoz

A Kormányzótanács 2016. január 18-án jóváhagyta az EKB válaszát az Európai Bizottságnak az Európai Unión belüli fedezett kötvényekre vonatkozó nyilvános konzultációjára, tekintettel elsősorban arra, hogyan teremthető meg egy magasabb fokon integrált európai fedezettkötvény-piac. A válasz hamarosan megjelenik az EKB weboldalán.

Jogalkotással kapcsolatos tanácsadás

Az EKB véleménye a jelzálog-fedezetű adósságoknak az ingatlan tulajdonjogának átadásán keresztül történő elengedéséről Romániában

A Kormányzótanács 2015. december 18-án elfogadta a CON/2015/56 véleményt, amelyet saját kezdeményezésből adott ki.

Az EKB véleménye a Banka Slovenije intézményi keretrendszerének egyes módosításairól

2015. december 18-án a Kormányzótanács elfogadta a CON/2015/57 véleményt, amelyet a Szlovén Köztársaság országgyűlése elnökének felkérésére adott ki.

Az EKB véleménye fizetési mérleggel és a határon átnyúló szolgáltatásokkal kapcsolatos adatszolgáltatásról Ausztriában

A Kormányzótanács 2015. december 23-án elfogadta a CON/2015/58 véleményt, amelyet az Oesterreichische Nationalbank felkérésére bocsátott ki.

Az EKB véleménye az egyes pénzügyi intézményekre vonatkozó adóról Lengyelországban

A Kormányzótanács 2016. január 12-én elfogadta a CON/2016/1 véleményt, amelyet a lengyel parlament felkérésére bocsátott ki.

Az EKB véleménye a pénzforgalmazók és pénzfeldolgozók tevékenységeinek felügyeletéről, valamint az igazgatási intézkedések és bírságok kirovásáról Litvániában

A Kormányzótanács 2016. január 20-án elfogadta a CON/2016/2 véleményt, amelyet a litván pénzügyminisztérium kérésére adott ki.

Az EKB véleménye a betétbiztosítási rendszerről Görögországban

A Kormányzótanács 2016. január 21-én elfogadta a CON/2016/3 véleményt, amelyet a Görög Köztársaság pénzügyminiszterének kérésére adott ki.

Statisztika

Az EKB határozata a statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségek nem teljesítéséről

A Kormányzótanács 2015. december 18-án elfogadta az EKB/2010/10 határozat módosításáról szóló EKB/2015/50 határozatot, amely a statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségek nem teljesítéséről szól. Ezzel az EKB/2010/10 határozatot kívánják az EKB/2013/33 és az EKB/2013/34 rendeletek módosításaival összhangba hozni, valamint az EKB/2013/38, EKB/2013/40 és EKB/2013/39 rendeletekben lefektetett adatszolgáltatási követelményeket is figyelembe venni. Az EKB/2015/50 határozat az Európai Unió Hivatalos Lapjában kerül közzétételre, és az EKB weboldalán is olvasható lesz.

Vállalati szervezetirányítás

Az EKB határozata az eurorendszer közös beszerzési keretrendszeréről

A Kormányzótanács 2015. december 23-án elfogadta az EKB/2015/51 határozatot, amely módosítja az eurorendszer közös beszerzési keretrendszerét lefektető EKB/2008/17 határozatot. Ebben kiterjesztik az Eurorendszer Beszerzési Koordinációs Irodája (EPCO) által irányított tendereljárásokban való részvételi jogot a KBER-beli központi bankok körén kívülre is. A Kormányzótanács meghívására (i) a tagállamok nemzeti hatóságai (ii) az uniós intézmények és szervek, valamint (iii) nemzetközi szervezetek is hasonló feltételek mellett és a központi bankokra jellemző igények kielégítése céljából részt vehetnek az EPCO eljárásokban. Az aktualizált jogszabály ezenkívül egy pénzügyi keretösszeg koncepciójának bevezetését is előirányozza, amelynek a célja a költségvetési eljárások karcsúsítása. A határozat megjelent az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és az EKB weboldalán is olvasható.

Bankfelügyelet

Az SSM felügyeleti prioritásai 2016-ban

A Kormányzótanács 2015. december 22-én jóváhagyta az SSM 2016. évi felügyeleti prioritásainak publikációját. Az EKB bankfelügyeleti tevékenységét ezek a prioritások irányítják majd a következő tizenkét hónapban.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok