European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce este o bancă centrală?

10 iulie 2015

O bancă centrală reprezintă o instituție publică care gestionează moneda unei țări sau a unui grup de țări și controlează oferta de bani – cu alte cuvinte, volumul de bani în circulație. Obiectivul principal al multor bănci centrale este stabilitatea prețurilor. În unele țări, legea impune băncilor centrale și să ia măsuri în vederea sprijinirii ocupării depline a forței de muncă.

Unul dintre instrumentele principale ale oricărei bănci centrale este stabilirea ratelor dobânzilor – „costul banilor” – în cadrul politicii sale monetare. O bancă centrală nu este o bancă comercială. Cetățenii nu pot deschide conturi la o bancă centrală și nici nu îi pot solicita împrumuturi, iar banca centrală, în calitate de organism public, nu are scop lucrativ.

În schimb, aceasta funcționează ca bancă pentru băncile comerciale, influențând astfel fluxul de bani și de credite din economie în vederea asigurării stabilității prețurilor. Băncile comerciale pot recurge la banca centrală pentru împrumuturi ce acoperă, de obicei, nevoi pe termen foarte scurt. Pentru a lua bani cu împrumut de la banca centrală, băncile comerciale trebuie să ofere garanții – un activ, precum o obligațiune guvernamentală sau o obligațiune corporativă, care are o anumită valoare și care garantează rambursarea banilor împrumutați.

Întrucât ar putea acorda împrumuturi pe termen lung în schimbul unor depozite pe termen scurt, băncile comerciale se pot confrunta cu probleme de „lichiditate” – situație în care acestea dispun de banii necesari pentru a rambursa datoria, dar nu îi pot transforma rapid în numerar. În acest caz, o bancă centrală poate interveni în calitate de „creditor de ultimă instanță”, contribuind astfel la menținerea stabilității sistemului financiar. Pe lângă politica monetară, băncile centrale pot îndeplini o mare varietate de atribuții. De obicei, acestea emit bancnote și monede, asigură adesea buna funcționare a sistemelor de plăți pentru bănci și instrumentele financiare tranzacționate, administrează rezervele valutare și dețin un rol în informarea publicului cu privire la starea economiei. Multe bănci centrale contribuie, de asemenea, la stabilitatea sistemului financiar prin supravegherea băncilor comerciale pentru a asigura că respectivii creditori nu își asumă prea multe riscuri.

SEE ALSO

Find out more about related content

More information

ECB tasks ECB organisation