Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
A legaktuálisabb információk az oldal angol nyelvi változatán találhatók meg.

Miért számítanak a statisztikák?

2016. október 19. (Aktualizálás időpontja: 2018. január 9.)

A statisztikák – számsorokból képzett tényadatok, adategységek – igen fontosak az EKB, és általában a központi bankok számára. Az EKB munkája  nagyban függ a jó minőségű adatok meglétén, legyen szó az alapvető monetáris politikai funkciója ellátásáról, a pénzügyi stabilitásról vagy a bankfelügyeletről. A statisztikák nélkülözhetetlenek a megalapozott döntéshozatalhoz.

A pénzpolitikai ülések előtt a gazdasági, monetáris és pénzügyi folyamatokról készített elemzésekből is kiderül, miért olyan fontosak a statisztikák az EKB-nak, sőt az euroövezeti lakosságnak is. A statisztika szolgáltatja ugyanis az alapanyagot a Kormányzótanács pénzpolitikai döntéseihez, amelyek a lakosság és a vállalkozások által fizetendő kamatokat irányítják. A statisztika tehát közvetve sokunk életére kihat.

A jó minőségű statisztikák jelentősége

A helyes döntéshez jó minőségű adatok kellenek. Szigorú normák révén biztosítjuk az EKB-statisztikák pontosságát, következetességét és időszerűségét, valamint hogy összeállításuk külső beavatkozás nélkül igazodjon a nemzetközi sztenderdekhez. A függetlenség garantálja a statisztika megbízhatóságát, alátámasztja a szakpolitikai döntéshozatal hitelességét és az EKB-ba vetett bizalmat.

Releváns adatokra van szükség

A pénzügyi válság rávilágított arra, hogy relevánsabb, részletezettebb (granuláris) adatokat kell gyűjtenünk. A jegybanki statisztika ezért a jellemzően átlagokkal dolgozó aggregált adatokon túllépve a mikroszintű (részletesebb), például egyedi kölcsön-, tranzakció- és banki szintű adatokat is fokozatosan felhasználja.

A nagyobb részletezettségű statisztikák jobban megvilágítják, hogyan kerül át a monetáris politika a gazdaság különféle részeibe, továbbá segítenek a megfelelő szakpolitikai intézkedések meghozatalában. A részletes statisztikák révén a monetáris politika gyorsabban tud reagálni a kiugró, rendellenes értékekre vagy a minimális valószínűséggel, de annál súlyosabb következményekkel járó események kockázatára. Az EKB AnaCredit programja – az egyes euroövezeti bankhitelekről részletes információkat tartalmazó új adattár – jól példázza az említett granularitást.

A részletes adatgyűjtés kihívásai

A részletes statisztikák összegyűjtése kemény dió lehet, hiszen olyan módszertant és számítási módszereket kell választanunk, amelyek révén biztosítható az országok közötti összehasonlíthatóság.

További kihívás a bankrendszeren kívül működő szervezetektől származó információk összegyűjtése, amelyek hatással lehetnek a pénzügyi rendszerre és következésképpen a monetáris politikára is. Ilyen szervezet például a fedezeti alap, amelyben korlátozott számú egyéni vagy intézményi befektető pénze van összefogva, és az árnyékbank, amely ugyan bankjellegű szolgáltatásokat nyújt, mégsem fér hozzá explicit módon jegybankpénzhez.

Ügyelnünk kell arra is, hogy ne terheljük túl a bankokat, hiszen az adatgyűjtés és adatszolgáltatás időt, pénzt és egyéb erőforrásokat igényel.

Garantálnunk kell emellett az egyedi adatok bizalmas kezelését, különösen ha olyan felügyeleti információkról van szó, amelyeket valamely külső féllel közösen végzett tevékenység során használunk fel.

Kulcskérdés az adatharmonizálás

Az adatharmonizálás kiemelten fontos, hiszen az értelmezhető eredmények és a megbízható összehasonlítás előfeltétele. Az inflációs adatok pontosságában például azért is megbízhatunk, mert közös definíció- és osztályozási rendszerre épülő országos adatok, más szóval azonos áru- és szolgáltatáskosár alapján számítjuk őket.

Hol keressük az EKB-statisztikákat?

Természetesen az euroövezet az EKB statisztikai adatgyűjtő, összeállító  és fejlesztő munkájának célpontja. A legfontosabb adatokat közzé is tesszük.

Az érdeklődők sokféle statisztikát megtalálhatnak az Euroövezeti statisztika honlapon, amely elsősorban vizuális és a digitális médiába könnyen beágyazható formában jeleníti meg az információkat, valamint az átfogó statisztikai adattárban.

A statisztikai adattár témakörei:

  • EKB/eurorendszer irányadó kamatai, devizaárfolyamai
  • pénz-, hitel-, banki és pénzügyi piaci statisztikák
  • fizetésimérleg- és egyéb külső statisztikák
  • makrogazdasági és szektorstatisztikák
  • pénzforgalmi statisztikák
  • felügyeleti és prudenciális statisztikák
  • inflációra, egyéb árakra, költségekre, kibocsátásra és munkaerőpiacokra vonatkozó adatok

A Központi Bankok Európai Rendszere büszke arra, hogy egyike Európa jó minőségű európai statisztikát összeállító két rendszerének. Ezt az a szoros együttműködés teszi lehetővé, amelyet az EKB és a nemzeti központi bankok folytatnak egymással, az uniós intézményekkel, valamint az olyan országos és nemzetközi statisztikai hivatalokkal, mint például az Eurostat.

Frissítés: a fenti cikket 2018. január 9-én a témáról szóló további részletekkel bővítettük.