Pénzügyi stabilitás és makroprudenciális politika

Az oldal átalakítás alatt.
Financial stability

Az EKB a sérülékeny pontok felderítése és a pénzügyi rendszer ellenálló képességének ellenőrzése céljából figyelemmel kíséri az euroövezet és az egész EU bankszektoraiban, valamint a pénzügyi szektor egyéb szegmenseiben zajló folyamatokat.

Ezen feladatokat az eurorendszer és a Központi Bankok Európai Rendszere többi központi bankjával együtt látja el.

A pénzügyi rendszerben esetleg felmerülő rendszerszintű kockázat kezelése a makroprudenciális politika révén valósul meg, amelynek átfogó célja a pénzügyi stabilitás megőrzése.

A pénzügyi stabilitás fogalma

A pénzügyi stabilitás olyan állapot, amely meggátolja a rendszerkockázat felhalmozódását.

A rendszerkockázat legjellemzőbben annak kockázata, hogy a pénzügyi rendszerben oly mértékű zavar alakul ki a szükséges pénzügyi termékek és szolgáltatások biztosítása terén, amely lényegesen befolyásolhatja a gazdasági növekedést és jólétet.

Financial Stability Review

A makroprudenciális szakpolitikai intézkedések célja:

  • a külső tényezőkből és piaci működési zavarokból eredő kockázatok túlzott felhalmozódásának megakadályozása az egyenletesebb pénzügyi ciklus érdekében (idődimenzió);
  • a pénzügyi szektor alkalmazkodóképességének fokozása, a fertőzésveszély korlátok közé szorítása (keresztmetszeti dimenzió);
  • az egész rendszerre kiterjedő pénzügyi szabályozási szemlélet támogatása a piaci szereplők számára megfelelő ösztönzők kialakítása érdekében (strukturális dimenzió).