Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Što je središnja banka?

10. srpnja 2015.

Središnja banka javna je ustanova koja upravlja valutom države ili skupine država i nadzire ponudu novca, odnosno, doslovno rečeno, količinu novca u optjecaju. Stabilnost cijena glavni je cilj mnogih središnjih banaka. U nekim je državama zakonom propisano da središnje banke svojim djelovanjem podupiru punu zaposlenost.

Među glavnim je alatima svake središnje banke određivanje kamatnih stopa, »cijene novca«, u sklopu monetarne politike. Središnja banka nije poslovna banka. U središnjoj banci građani ne mogu otvoriti račun ili zatražiti kredit. Budući da je javno tijelo, središnja banka ne djeluje radi stjecanja dobiti.

Ona funkcionira kao banka za poslovne banke i tako utječe na novčane i kreditne tokove u gospodarstvu radi postizanja stabilnih cijena. Poslovne banke mogu se obratiti središnjoj banci da im posudi novac, obično za pokrivanje vrlo kratkoročnih potreba. Da bi im središnja banka posudila novac, poslovne banke moraju dati kolateral: imovinu kao što su državne obveznice ili korporacijske obveznice koje imaju određenu vrijednost i jamstvo su da će posuđeni iznos biti vraćen.

Kada poslovne banke daju dugoročne zajmove na temelju kratkoročnih depozita, mogući su problemi s likvidnošću: situacija u kojoj imaju novca za povrat duga, ali ga ne mogu brzo pretvoriti u gotovinu. U takvim slučajevima središnja banka može odigrati ulogu »zajmodavca u krajnjoj nuždi«. Time pomaže očuvati stabilnost financijskog sustava. Osim monetarne politike, središnje banke mogu imati širok raspon drugih zadaća. One uglavnom izdaju novčanice i kovanice, a često i osiguravaju nesmetano funkcioniranje platnih sustava za banke i financijske instrumente kojima se trguje, upravljaju deviznim pričuvama i sudjeluju u obavještavanju javnosti o gospodarstvu. Mnoge središnje banke pridonose stabilnosti financijskog sustava i time što nadziru poslovne banke kako bi se uvjerile da se zajmodavci ne izlažu prevelikom riziku.

SEE ALSO

Find out more about related content

More information

ECB tasks ECB organisation