Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi az a központi bank?

2015. július 10.

A központi bank olyan közintézmény, amely egy adott ország vagy országcsoport fizetőeszközével kapcsolatos feladatokat lát el, és szabályozza a forgalomban lévő pénz mennyiségét. Számos központi bank fő célkitűzése az árstabilitás fenntartása. Sok helyen törvény szabályozza, hogy a központi bank a teljes foglalkoztatottság elősegítésében is részt vegyen.

A monetáris politikán belül a központi bankok egyik fő eszköze a kamatdöntés, amikor arról határoznak, hogy „mennyibe kerüljön a pénz”. A központi bank nem tartozik a kereskedelmi bankok közé. Magánemberek itt nem nyithatnak számlát és nem folyamodhatnak kölcsönért; közintézmény lévén nem profitorientált szervezet.

A kereskedelmi bankok számára viszont valóban nyújt banki szolgáltatásokat, így szabályozza a pénz- és hiteláramlást a stabil árak megőrzése érdekében. A kereskedelmi bankok a központi bankhoz folyamodhatnak kölcsönért, általában a nagyon rövid távú finanszírozási igényeik fedezésére. A kapott kölcsönért cserébe értékkel bíró fedezetet – például állam- vagy vállalati kötvényt – kell felmutatniuk a kölcsön visszafizetésének biztosítékaként.

Előfordulhat, hogy a kereskedelmi bankok rövid lejáratú betétállomány ellenében nyújtanak hosszú lejáratú hitelt. Ilyenkor likviditási problémáik adódhatnak – azaz bár van pénzük az adósság visszafizetésére, nem tudják gyorsan készpénzre váltani. Ilyenkor dobhat mentőövet végső hitelezőként a központi bank. Ezzel elősegíti a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzését. A központi banknak számos egyéb feladatot is el kell látnia. Általában feladata a bankjegy- és pénzérme-kibocsátás, gondoskodik a fizetési rendszer zökkenőmentes működéséről a bankok és a piaci forgalomban lévő pénzügyi eszközök számára, kezeli a devizatartalékot, valamint részt vesz a nyilvánosság gazdaságról szóló tájékoztatásában. Emellett számos központi bank hozzájárul a pénzügyi rendszer stabilitásához azáltal, hogy a kereskedelmi bankokat felügyelve nem engedi, hogy a hitelezők túl sok kockázatot vállaljanak.

SEE ALSO

Find out more about related content

More information

ECB tasks ECB organisation