ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Mario Draghi, Πρόεδρος της ΕΚΤ,
Vítor Constâncio, Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ,
Φρανκφούρτη, 20 Ιουλίου 2017
Κυρίες και κύριοι, ο Αντιπρόεδρος και εγώ σας καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Θα σας ενημερώσουμε τώρα για τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Dombrovskis.
Με βάση την οικονομική και νομισματική ανάλυση που διενεργούμε τακτικά, αποφασίσαμε να διατηρήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ αμετάβλητα. Αναμένουμε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού που διενεργούμε. Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, επιβεβαιώνουμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό. Οι καθαρές αγορές πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) κατά τη λήξη τους.
Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουμε λάβει συνεχίζουν να διασφαλίζουν τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης που είναι απαραίτητες για τη συνεχή πρόοδο προς μια διαρκή σύγκλιση των ρυθμών πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. Οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της οικονομικής επέκτασης στη ζώνη του ευρώ, η οποία διευρύνεται σε διάφορους τομείς και περιφέρειες. Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι.
Ενώ η συνεχιζόμενη οικονομική επέκταση μάς κάνει να πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σταδιακά προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή μας για τον πληθωρισμό, δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε εντονότερη δυναμική του πληθωρισμού. Ο μετρούμενος πληθωρισμός περιορίζεται από το χαμηλό επίπεδο των τιμών της ενέργειας. Επιπλέον, οι μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού παραμένουν συνολικά σε χαμηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου, ο διευκολυντικός, σε πολύ σημαντικό βαθμό, χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να είναι αναγκαίος για τη σταδιακή συσσώρευση πιέσεων στον υποκείμενο πληθωρισμό οι οποίες θα στηρίξουν τις εξελίξεις στον μετρούμενο πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα. Εάν οι προοπτικές γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, ή εάν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, είμαστε σε ετοιμότητα να αυξήσουμε το μέγεθος ή/και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού.
Επιτρέψτε μου τώρα να σας παρουσιάσω με περισσότερες λεπτομέρειες την αξιολόγησή μας, ξεκινώντας από την οικονομική ανάλυση. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε κατά 0,6% (σε τριμηνιαία βάση) το α΄ τρίμηνο του 2017, έναντι 0,5% το δ΄ τρίμηνο του 2016. Τα εισερχόμενα στοιχεία, κυρίως τα αποτελέσματα ερευνών, εξακολουθούν να υποδηλώνουν ισχυρή, ευρείας βάσης ανάπτυξη κατά την προσεχή περίοδο. Η μετακύλιση των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έχουμε λάβει στηρίζει την εγχώρια ζήτηση και διευκολύνει τη διαδικασία απομόχλευσης. Η ανάκαμψη των επενδύσεων εξακολουθεί να ωφελείται από τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και τη βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η ιδιωτική κατανάλωση στηρίζεται από τα οφέλη για την απασχόληση, τα οποία ενισχύονται επίσης από προηγούμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, και από την αύξηση του πλούτου των νοικοκυριών. Επιπλέον, η παγκόσμιαα ανάκαμψη αναμένεται να στηρίζει ολοένα περισσότερο το εμπόριο και τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από τον βραδύ ρυθμό υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως στις αγορές προϊόντων, και από τις εναπομένουσες ανάγκες προσαρμογής των ισολογισμών σε ορισμένους τομείς, παρά τις συνεχιζόμενες βελτιώσεις.
Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Αφενός, η τρέχουσα θετική κυκλική δυναμική αυξάνει τις ευκαιρίες για ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη. Αφετέρου, εξακολουθούν να υφίστανται καθοδικοί κίνδυνοι που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με παγκόσμιους παράγοντες.
Ο ετήσιος πληθωρισμός (βάσει του ΕνΔΤΚ) της ζώνης του ευρώ ήταν 1,3% τον Ιούνιο, υποχωρώντας ελαφρά από 1,4% τον Μάιο, κυρίως λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού των τιμών της ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, με βάση τις ισχύουσες τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί του πετρελαίου, ο μετρούμενος πληθωρισμός είναι πιθανόν να εξακολουθήσει να κυμαίνεται γύρω από τα σημερινά επίπεδα τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, οι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν έχουν ακόμη δώσει πειστικές ενδείξεις επιτάχυνσης, καθώς οι πιέσεις από την πλευρά του εγχώριου κόστους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των μισθών, εξακολουθούν να είναι συγκρατημένες. Ο υποκείμενος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να σημειώσει σταδιακή μόνο άνοδο μεσοπρόθεσμα, υποβοηθούμενος από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουμε λάβει, από τη συνεχιζόμενη οικονομική επέκταση και την αντίστοιχη σταδιακή υποχώρηση του βαθμού υποαπασχόλησης των πόρων στην οικονομία.
Όσον αφορά τη νομισματική ανάλυση, η ποσότητα χρήματος με την ευρεία έννοια (Μ3) εξακολουθεί να αυξάνεται με έντονο ρυθμό και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε 5,0% τον Μάιο του 2017, έναντι 4,9% τον Απρίλιο. Όπως και τους προηγούμενους μήνες, η ετήσια αύξηση του Μ3 στηρίχθηκε κυρίως από τις πιο ρευστές συνιστώσες του, καθώς το στενό νομισματικό μέγεθος Μ1 αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 9,3% τον Μάιο του 2017, αμετάβλητο από τον Απρίλιο.
Η ανάκαμψη του ρυθμού αύξησης των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα η οποία παρατηρείται από τις αρχές του 2014 συνεχίζεται. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμεινε σταθερός σε 2,4% τον Μάιο του 2017, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά επιταχύνθηκε σε 2,6%, από 2,4% τον Απρίλιο. Η έρευνα σχετικά με τις τραπεζικές χορηγήσεις στη ζώνη του ευρώ για το β΄ τρίμηνο του 2017 δείχνει ότι τα πιστοδοτικά κριτήρια για τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις και δανείων προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας έχουν χαλαρώσει περαιτέρω και ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων εξακολουθεί να στηρίζεται από την αυξανόμενη ζήτηση. Η μετακύλιση των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2014 και εξής εξακολουθεί να στηρίζει σημαντικά τις συνθήκες δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και τις ροές χρηματοδότησης σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Συνοπτικά, η διασταύρωση του αποτελέσματος της οικονομικής ανάλυσης με τις ενδείξεις από τη νομισματική ανάλυση επιβεβαίωσε την ανάγκη για έναν συνεχή διευκολυντικό, σε πολύ μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής ούτως ώστε να διασφαλίζεται η διαρκής επάνοδος των ρυθμών πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2%.
Προκειμένου να αποκομισθούν πλήρως τα οφέλη από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουμε λάβει, είναι αναγκαία η αποφασιστική συμβολή και άλλων τομέων πολιτικής για την ενίσχυση του πιο μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και για τη μείωση των ευπαθειών. Είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί σημαντικά η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αυξηθεί η ανθεκτικότητα, να μειωθεί η διαρθρωτική ανεργία και να τονωθεί ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας. Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, όλες οι χώρες θα ωφελούνταν εάν ενέτειναν τις προσπάθειές τους προκειμένου να επιτύχουν μια σύνθεση των δημόσιων οικονομικών η οποία να είναι περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη. Η πλήρης, διαφανής και συνεπής εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών διαχρονικά και σε όλες τις χώρες εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.
Και τώρα είμαστε στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
Για την ακριβή διατύπωση η οποία έχει συμφωνηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, συμβουλευθείτε την αγγλική έκδοση.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
- Sonnemannstrasse 20
- 60314 Frankfurt am Main, Germany
- +49 69 1344 7455
- media@ecb.europa.eu
Η αναπαραγωγή επιτρέπεται εφόσον γίνεται αναφορά στην πηγή.
Εκπρόσωποι Τύπου