Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Litva se pridružila europodručju

1. siječnja 2015.

EMBARGO

Zabrana objave do 0.00 po srednjoeuropskom vremenu u četvrtak, 1. siječnja 2015.
  • Litva je uvela euro
  • Središnja banka Lietuvos bankas postala je članicom Eurosustava
  • Litva se pridružila i nadzoru banaka koji ESB provodi u okviru Jedinstvenog nadzornog mehanizma

Europska središnja banka (ESB) objavila je da je euro danas ušao u optjecaj u Litvi, čime je broj država članica Europske unije u kojima se upotrebljava jedinstvena europska valuta porastao na 19.

„U ime Upravnog vijeća Europske središnje banke pozdravljam ovo novo proširenje europodručja. Litva je u teškim vremenima poduzela iznimne mjere kako bi postigla cilj pridruženja jedinstvenoj valuti“, izjavio je Mario Draghi, predsjednik ESB‑a.

Lietuvos bankas, litavska nacionalna središnja banka, postala je članicom Eurosustava, sustava središnjih banaka europodručja, koji obuhvaća ESB i 19 nacionalnih središnjih banaka. Litva se također priključila Jedinstvenom nadzornom mehanizmu, kojim ESB nadzire veće banke. Tri litavske banke (SEB bankas, Swedbank i DNB bankas) od danas se nalaze pod izravnim nadzorom ESB‑a. U njima je već provedena sveobuhvatna procjena, financijska provjera koja je izvršena u 130 banaka u europodručju.

Središnja banka Lietuvos bankas uplatila je ostatak svojeg doprinosa kapitalu ESB‑a i prenijela svoj doprinos deviznim pričuvama ESB‑a. Integracija litavskih monetarnih financijskih institucija u bankovni sustav europodručja 1. siječnja 2015. već je uzeta u obzir pri objavljivanju potrebe za likvidnošću europodručja i referentnog iznosa raspodjele 30. prosinca 2014. Druge ugovorne strane Eurosustava iz Litve moći će sudjelovati u operacijama ESB‑a na otvorenom tržištu najavljenim poslije 1. siječnja 2015.

Popis banaka i drugih monetarnih financijskih institucija koje se nalaze u Litvi i na koje se primjenjuju odredbe o obveznim pričuvama bit će ubrzo objavljen na mrežnim stranicama ESB‑a, na kojima se već mogu pronaći popisi monetarnih financijskih institucija smještenih u drugim državama članicama EU‑a koje su usvojile euro. Predviđeno je i prijelazno razdoblje održavanja od 1. do 27. siječnja 2015. za uvođenje minimalnih obveznih pričuva litavskih monetarnih financijskih institucija. Imovina koja se nalazi u Litvi i prihvatljiva je kao kolateral u kreditnim operacijama Eurosustava bit će dodana na popis prihvatljive utržive imovine europodručja, koji se može pronaći na mrežnim stranicama ESB‑a.

Budući da je Litva pristupila europodručju kao njegova 19. članica, to znači da danas stupa na snagu i novi sustav rotacije prava glasa u Upravnom vijeću ESB‑a. Na mrežnim stranicama ESB‑a nalazi se objašnjenje tog sustava i kalendar rotacije prava glasa za 2015. i 2016. godinu.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Eszter Miltényi-Torstensson na broj telefona +49 171 769 5305.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije