Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Litvánia csatlakozott az euroövezethez

2015. január 1.

EMBARGO

Nem továbbítható 2015. január 1., csütörtök, közép-európai idő szerint 0.00 óráig
  • Litvániában mától euróval fizetnek.
  • A Lietuvos bankas az eurorendszer tagja lett.
  • Az ország továbbá az EKB bankfelügyelete alá került az egységes felügyeleti mechanizmus keretében.

Az Európai Központi Bank (EKB) bejelentette, hogy az euro a mai napon forgalomba került Litvániában, és ezzel az Európai Unió (EU) immár 19 tagállamában fizetnek a közös európai valutával.

„Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa nevében üdvözlöm az euroövezet újabb bővítését. Litvánia nehéz időszakban hozott rendkívüli intézkedéseket, hogy elérje célját, és átvehesse az egységes pénznemet,” nyilatkozta Mario Draghi, az EKB elnöke.

Az euro bevezetésével a Lietuvos bankas, az ország nemzeti központi bankja tagja lett az eurorendszernek, az euroövezet központi banki rendszerének, amely az EKB-t és az eurót bevezetett 19 tagállam nemzeti központi bankjait tömöríti magában. Litvánia ezzel egy időben az egységes felügyeleti mechanizmusba is belépett, amely a nagyobb bankokat tömöríti az EKB felügyelete alá. Három litván bank (SEB bankas, Swedbank, DNB bankas) került az EKB közvetlen felügyelete alá. Ezek a bankok már átestek az átfogó értékelésen, amelynek során az euroövezet 130 bankjának pénzügyi helyzetét vették górcső alá.

A Lietuvos bankas befizette az EKB tőkéjében való részesedésének fennmaradó részét, és átutalta az intézmény devizatartalékához való hozzájárulását. A litván monetáris pénzügyi intézményeknek (MPI) az eurorendszer bankrendszeréhez való 2015. január 1-jei csatlakozását már figyelembe vették az övezet likviditási igényére és az irányadó allokációra vonatkozó adatok 2014. december 30-i publikálásánál. Az eurorendszer litván partnerei részt vehetnek az EKB által 2015. január 1. után meghirdetett nyílt piaci műveletekben.

A litvániai székhelyű, tartalékkötelezettség alatt álló bankok és egyéb MPI-k felsorolása hamarosan megjelenik az EKB weboldalán az eurót bevezetett egyéb EU-tagállamokban található MPI-k listájával együtt. Rendelkeztek róla, hogy a 2015. január 1. és 27. közötti időszakot jelöljék ki átmeneti tartalékperiódusnak a litván MPI-kra rótt kötelező tartalékolás céljából. Az eurorendszer hitelműveleteiben fedezetként igénybe vehető litván eszközöket szintén hozzáadják az euroövezet forgalomképes, elfogadható eszközeinek listájához, amely az EKB weboldalán tekinthető meg.

Litvánia 19. tagként való csatlakozásával a mai nappal életbe lépett az EKB Kormányzótanácsában alkalmazandó rotációs szavazási rend. Az EKB weboldalán megtalálható a rendszer leírása, valamint a 2015-re és 2016-ra vonatkozó rotációs rendet tartalmazó naptár.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Miltényi-Torstensson Eszterhez fordulni a +49 171 769 5305-ös telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok