Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Op 1 januari 2015 treedt Litouwen toe tot het eurogebied en het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme

23 juli 2014
  • De omrekeningskoers van de litas is vastgesteld op 3,45280 = EUR 1
  • Litouwse banken komen vanaf 2015 onder toezicht van de ECB
  • Litouwse banken maken al deel uit van de alomvattende beoordeling

Vandaag heeft de EU-Raad de toetreding van Litouwen tot het eurogebied per 1 januari 2015 officieel goedgekeurd en de omrekeningskoers van de Litouwse litas vastgesteld op 3,45280 tegen EUR 1 (hetgeen overeenkomt met de huidige spilkoers van de litas in het wisselkoersmechanisme ERM II). De Europese Centrale Bank (ECB) en Lietuvos bankas hebben afgesproken de ontwikkelingen van de Litouwse litas op de valutamarkt ten opzichte van de euro tot 1 januari 2015 nauwlettend te volgen.

Omdat Litouwen tevens lid wordt van het Gemeenschappelijk Toezichtsmechanisme, neemt de ECB in januari 2015 het directe toezicht op de grootste Litouwse banken over. Op verzoek van Lietuvos bankas maakt Litouwen, samen met de achttien eurolanden, sinds januari 2014 deel uit van de alomvattende beoordeling van de bankbalansen. Die betreft de drie naar activa gemeten grootste Litouwse kredietinstellingen: SEB bankas, Swedbank en DNB bankas.

De alomvattende beoordeling houdt in dat de balansen en stabiliteit van de grootste instellingen grondig worden doorgelicht voordat de ECB haar taak als toezichthouder op zich neemt. De uitkomsten voor Litouwen worden, gelijk met die voor alle banken, in oktober 2014 bekendgemaakt.

Toelichting

  • De afspraak om de litas nauwlettend te volgen is gemaakt in het kader van het ERM II. Dat een munt ten minste twee jaar lang deel uitmaakt van het ERM II en binnen de gewone fluctuatiemarges blijft, is één van de convergentiecriteria waaraan vóór toetreding tot het eurogebied moet worden voldaan.
  • De omrekeningskoers van de litas is vastgesteld middels een wijziging van Verordening (EG)2866/98, die op 1 januari 2015 van kracht wordt.

De media kunnen met vragen terecht bij Eszter Miltényi-Torstensson, tel. +49 69 1344 8034, of Rolf Benders, tel. +49 69 1344 6925.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media