Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

Lituania va adera la zona euro și la Mecanismul unic de supraveghere (MUS) la 1 ianuarie 2015

23 iulie 2014
  • Rata de conversie a monedei litas este stabilită la 1 EUR = 3,45280 LTL
  • Băncile lituaniene vor începe să fie supravegheate de BCE în anul 2015
  • Băncile lituaniene sunt incluse în evaluarea cuprinzătoare

Astăzi, Consiliul UE a aprobat în mod oficial aderarea Lituaniei la zona euro la data de 1 ianuarie 2015 și a stabilit rata de conversie a litas-ului lituanian la 1 EUR = 3,45280 LTL (valoare care coincide cu nivelul parității centrale actuale a monedei litas în cadrul mecanismului cursului de schimb II – MCS II). Banca Centrală Europeană (BCE) și Lietuvos bankas au convenit asupra monitorizării evoluțiilor pe piața valutară ale litas-ului lituanian față de euro până la 1 ianuarie 2015.

BCE va prelua supravegherea directă a celor mai mari bănci lituaniene în luna ianuarie 2015, odată cu aderarea țării la Mecanismul unic de supraveghere. În conformitate cu solicitarea Lietuvos bankas, Lituania participă, din ianuarie 2014, la evaluarea cuprinzătoare a bilanțurilor băncilor, împreună cu cele 18 țări din zona euro. Aceasta vizează cele mai mari, în ceea ce privește activele, trei instituții de credit din Lituania : SEB bankas, Swedbank și DNB bankas.

Evaluarea cuprinzătoare reprezintă o verificare amănunțită a bilanțurilor și capacității de rezistență a celor mai mari instituții de credit înainte ca BCE să își asume atribuțiile de supraveghere. Rezultatele pentru Lituania vor fi anunțate în cadrul celor publicate pentru toate băncile în luna octombrie 2014.

Note explicative:

  • Acordul privind monitorizarea litas-ului se înscrie în contextul MCS II. Participarea la MCS II și respectarea marjelor normale de fluctuație cel puțin pe perioada ultimilor doi ani este unul dintre criteriile de convergență care trebuie îndeplinite înainte de aderarea la zona euro.
  • Rata de conversie a litas-ului este stabilită printr-o modificare adusă Regulamentului (CE) nr. 2866/98, care va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2015.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoanele de contact sunt Eszter Miltényi-Torstensson, tel. +49 69 1344 8034, sau Rolf Benders, tel. +49 69 1344 6925.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media