Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Litvánia 2015. január 1-jén csatlakozik az euroövezethez és az egységes felügyeleti mechanizmushoz (SSM)

2014. július 23.
  • A litas rögzített átváltási árfolyama 3,45280/EUR
  • Az EKB 2015-ben megkezdi a litván bankok felügyeletét
  • Az átfogó értékelés a litván bankokra is kiterjed

Az EU Tanácsa a mai nappal hivatalosan jóváhagyta Litvánia 2015. január 1-ji euroövezeti csatlakozását, és a litván litas átváltási árfolyamát 1 euro = 3,45280 litas értékben határozta meg (ez egybeesik a litas aktuális ERM–II árfolyam-mechanizmusbeli középárfolyamával). Az Európai Központi Bank (EKB) és a Lietuvos bankas megállapodott abban, hogy 2015. január 1-ig figyelemmel kísérik a litván litas euróval szembeni árfolyamának devizapiaci alakulását.

Az EKB 2015 januárjában átveszi a legnagyobb litván bankok közvetlen felügyeletét, mivel az ország az egységes felügyeleti mechanizmushoz is csatlakozik. Litvánia a Lietuvos bankas kérése alapján 2014 januárja óta a 18 euroövezeti országgal együtt részt vesz a banki mérlegek átfogó értékelésében. Ez az eszközállományuk értéke alapján legnagyobb három litván hitelintézetet érinti: az SEB bankast, a Swedbankot és a DNB bankast.

Az átfogó értékelés a legnagyobb pénzintézetek mérlegének és alkalmazkodóképességének alapos ellenőrzése. Erre azelőtt kerül sor, hogy az EKB átveszi a felügyeleti feladatokat. A Litvániára vonatkozó eredményeket az összes bankot érintő adatközlés részeként, 2014 októberében hozzák nyilvánosságra.

Háttér-információk:

  • A litas figyelemmel kísérésére vonatkozó megállapodást az ERM–II keretében kötötték. Az euroövezeti csatlakozás előtt teljesítendő egyik konvergenciakritérium az ERM–II-ben való részvétel és a normál ingadozási sávok legalább az utolsó két évben történő betartása.
  • A litas átváltási árfolyamát a 2866/98/EK számú rendelet módosítása keretében határozták meg, amely 2015. január 1-jén lép hatályba.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Miltényi-Torstensson Eszterhez fordulni a +49 69 1344 8034-es, vagy Rolf Bendershez a+49 69 1344 6925-ös telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok