Menu

Kako bi nova tehnologija mogla preobraziti financijska tržišta?

19. travnja 2017.

Nova tehnologija izaziva buru na financijskim tržištima. Njezino ime, tehnologija distribuirane glavne knjige, možda djeluje stručno, ali neki kažu da bi mogla potpuno promijeniti način na koji djeluju financijska tržišta i bankarstvo. O čemu je zapravo riječ i zašto je važna središnjim bankama kao što je ESB?

Što je tehnologija distribuirane glavne knjige?

Tehnologija distribuirane glavne knjige instrument je za bilježenje vlasništva: novca ili imovine, na primjer nekretnina, i sl. Kada danas banke provode transakcije, odnosno kada se mijenja vlasništvo nad novcem ili financijskom imovinom, čine to preko centraliziranih sustava, kojima često upravljaju središnje banke. Banke bilježe svoje transakcije u lokalnim bazama podataka, koje se posuvremenjuju nakon provođenja transakcije u središnjem sustavu.

S druge strane, distribuirana glavna knjiga je baza podataka o transakcijama koja se pohranjuje u mreži brojnih računala, odnosno ne pohranjuje se na jednoj središnjoj lokaciji. Svi korisnici te mreže obično mogu čitati informacije i, ovisno o ovlastima, dodavati informacije.

Najčešća vrsta tehnologije distribuirane glavne knjige zove se lanac blokova (engl. »blockchain«). Tako se naziva jer se transakcije stavljaju u skupine koje oblikuju blokove. Ti se blokovi kronološkim slijedom povezuju u lanac. Čitav lanac zaštićen je složenim matematičkim algoritmima radi osiguravanja cjelovitosti i sigurnosti podataka. Taj je lanac sveobuhvatna evidencija svih transakcija u bazi podataka.

Koje su moguće prednosti?

S obzirom na to da su podatci iznimno zaštićeni algoritmima kao i to što korisnici mreže obično mogu vidjeti je li nešto u evidenciji promijenjeno, ta bi tehnologija mogla otežati transakcijske prijevare.

Njome bi se također mogla povećati učinkovitost jer se vođenje evidencije može automatizirati. Time bi se mogle ukloniti ljudske pogreške te bi se mogli pojednostavniti inače vrlo složeni procesi.

Neki čak tvrde da bi tehnologija distribuirane glavne knjige uklanjanjem posrednika mogla iz temelja promijeniti način na koji djeluju financijska tržišta. Na primjer, moguće je da za plaćanja među bankama više neće biti potrebni posrednici i/li platni sustavi. Neki smatraju da će čak i privatna plaćanja, koja se trenutačno provode preko vaše banke i banke primatelja plaćanja, biti moguća bez sudjelovanja vaše banke jer će se pojedince moći izravno povezati sa zajedničkom bazom podataka.

Drugi smatraju da je takav scenarij malo vjerojatan jer će uvijek postojati potreba da središnje vlasti obavljaju određene funkcije poput praćenja i održavanja opće stabilnost financijskog sustava.

Zašto ESB zanima ta tehnologija?

Jedan je od ključnih ciljeva ESB-a osigurati sigurno i učinkovito provođenje transakcija u cijelom europodručju. To, među ostalim, znači da pozorno pratimo načine plaćanja i sustave koji se upotrebljavaju u tu svrhu. ESB podržava sigurne i učinkovite inovacije i stvara iste mogućnosti za sve u Europi.

Nadalje, sam ESB upravlja brojnim sustavima kojima se olakšava kretanje novca i imovine u Europi. Želimo da ti sustavi budu što učinkovitiji i zato pokušavamo pronaći načine njihova poboljšanja, istodobno jamčeći pouzdanost kako tehnologija napreduje.

Zbog ta dva razloga pratimo razvoj svih tehnologija koje bi mogle utjecati na način provođenja transakcija.

Međutim, iako tehnologija distribuirane glavne knjige otvara brojne zanimljive mogućnosti u budućnosti, ipak je riječ o relativno novoj tehnologiji koja je nedovoljno razvijena da bismo je uzeli u obzir za uporabu u našim sustavima, koji su okosnica europskog financijskog sektora. I dok privatni sektor isprobava tu tehnologiju, mi želimo biti sigurni da svaka nova usluga i proizvod koji se na njoj temelje ne ugrožavaju siguran tijek transakcija, kako biste i vi mogli biti sigurni da su vaš novac i financijska imovina sigurni i zaštićeni dok se kreću s jednog mjesta na drugo.