European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Védekezés a pénzhamisítás ellen

Az eurobankjegyek kifinomult nyomdai technológiával készülnek. Ezen felül a hamisítókat távol tartó, számos kiváló biztonsági elemet is tartalmaznak, amelyek segítségével könnyen, speciális eszköz igénybevétele nélkül megkülönböztethetők a hamisítványoktól.

Európai Bankjegyszakértői Központ

Az EKB gondosan figyelemmel kíséri a nyomdai és sokszorosítási technológiában megvalósított fejlesztéseket, valamint a lefoglalt hamis pénz mennyiségét. A hamisítványokat az euroövezet nemzeti központi bankjaiban és az EKB bankjegyszakértői központjában elemzik; utóbbi feladatai közé tartozik még a hamisítványokkal kapcsolatos statisztikai és technikai információk koordinálása. A központ adatbázisában tárolt információk a nemzeti rendőrségek és a hamisítás elleni küzdelemben részt vevő más testületek számára is hozzáférhetők. Az EKB szorosan együttműködik az Europollal (Európai Rendőrségi Hivatal), amely az euro hamisítás elleni védelmét koordináló központi szerv, továbbá az Interpollal (Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete) és az Európai Bizottsággal.

Bankjegyeket ábrázoló digitális képek jogellenes használatának megakadályozása

A világ tíz jelentős bankjegykibocsátó hatóságát is magában foglaló Központi Bankok Pénzhamisítás-elhárítási Csoportja (Central Bank Counterfeit Deterrence Group – CBCDG) által támogatott technológiák gátolják a digitális hamisítást, és a hamis bankjegyek előállításának megelőzésével csökkentik a lakosságot és a vállalkozásokat a hamisítás miatt sújtó veszteségeket. A pénzhamisítás-elhárító rendszer által alkalmazott technológiákkal megakadályozzák, hogy illetéktelen felhasználó a védett bankjegyeket személyi számítógéppel vagy digitális képszerkesztő szoftverrel rögzítse, sokszorosítsa. A rendszer tehát meggátolja a bankjegyutánzatok jogosulatlan készítését. Ugyanakkor jogszerű felhasználási célra az EKB-tól igényelhetők nagyfelbontású bankjegyképek.

Az EKB, hogy megőrizze és javítsa az euro mint világvaluta megbízhatóságát, bankjegyekkel kapcsolatos kutatást és fejlesztést is végez, illetve összehangolja és finanszírozza ezt a tevékenységet.