Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

EKB Youth Dialogue

Tudjuk, hogy döntéseink kihathatnak a fiatalok mindennapi életére. Ezért gondoskodni szeretnénk róla, hogy ne csak hallomásból értesüljenek a munkánkról, hanem közvetlenül is elbeszélgethessünk.

Erre ad alkalmat az EKB Youth Dialogue (Ifjúsági Párbeszéd) nevű kezdeményezése. Az Európa-szerte – és az interneten – szervezett rendezvényeinken a fiatalok közvetlenül kapcsolatba kerülhetnek az EKB döntéshozóival, feltehetik kérdéseiket, megoszthatják elképzeléseiket.

Online Youth Dialogue Luis de Guindos-szal, 2020. december

A Kölni Egyetemtől körülbelül 200 hallgató tett fel kérdéseket de Guindos alelnöknek az EKB koronavírus-válságra adott válaszairól, az euroövezet gazdasági kilátásairól, az éghajlatváltozásról és a központi banki feladatokról. Az online esemény december 16-án, a Kölni Egyetemmel együttműködésben került megrendezésre.

Ízelítő a beszélgetésekből:

…a koronavírus-pandémia utáni helyreállásról

Ez a válság példa nélküli a sokk eredetét és azt tekintve, hogy a világ GDP-je a járvány következtében milyen gyorsan visszaesett. Intézkedéseink segítették mérsékelni a válság negatív hatását, azonban a GDP szintjének teljes helyreállásához körülbelül két évre lesz szükség.

…a járvány során alkalmazott gazdasági intézkedésekről

Egyensúlyt kell találnunk a zombi vállalatok elkerülése és az úgynevezett „Csipkerózsika-vállalatok” megsegítése között: utóbbiak olyan életképes cégek, amelyeket a járvány nehéz helyzetbe sodort.

…az éghajlatváltozás és az EKB kapcsolatáról

Az éghajlatváltozás szerepet játszik minden központi bank munkájában, mivel kihat a pénzügyi stabilitásra, a gazdasági kilátásokra, az inflációra és a növekedésre.

…az EKB stratégiai felülvizsgálatáról

A monetáris politikával nem eget rengető változásokat, hanem folyamatos fejlődést szeretnénk előidézni. Az EKB megváltoztathatja az árstabilitásról adott meghatározását, de szerintem sokkal fontosabb, hogy milyen eszközökkel biztosítja az árstabilitást.

…a bankunió kiteljesítéséről

Úgy gondolom, hogy a bankunió kiteljesítése kulcsfontosságú lehet olyan európai szintű problémák megoldásához, mint például az európai bankok rossz jövedelmezősége.

Régebbi rendezvények

Kérdések Christine Lagarde-hoz a 2020. májusi Európai Ifjúsági Rendezvényen (online)

Fiatal európaiak kérdezték Lagarde elnökasszonyt egy internetes ifjúsági párbeszéd alkalmával arról, milyen válaszlépéseket ad az EKB a koronavírus-világjárvány okozta vészhelyzetre. A beszélgetésre az Európai Parlamenttel együtt szervezett 2020. évi Európai Ifjúsági Rendezvényen került sor 2020. május 27-én.

A fiatalok aggodalmuknak adtak hangot szakmai pályafutásukkal, Európa jövőjével, a digitális átalakulással és az éghajlatváltozással kapcsolatban. Íme néhány érdekesség a beszélgetésből:

Lagarde elnökasszony gondolatai…

…a koronavírus-pandémia gazdasági hatásáról

A vírusok nem ismernek határokat, ezért mindannyian érintve vagyunk. Ugyanakkor eltérőek lehetnek a következmények attól függően, hogy az adott országnak milyen volt a helyzete a világjárvány előtt, és hogy milyen jellegű a gazdasága. Mindannyiunk kötelessége olyan megoldást keresni, amellyel az egyensúlyunkat megőrizve leszünk úrrá a nehézségeken.

…egyes országok eladósodásáról

Az számít igazán, hogy mibe ruházunk be. Át kell alakítanunk a gazdaságainkat, hogy hatékonyabbak, termelékenyebbek legyenek, és hogy jobban ki tudják elégíteni a lakosság igényeit. Szorgalmaznunk kell, hogy a felvett hitellel az éghajlatváltozást ellensúlyozó beruházásokat finanszírozzák, és a fenntartható növekedést élénkítsék.

…az európai intézmények együttműködéséről

Az uniós döntéshozók folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot a válság alatt, összehasonlítják a bevált eljárásmódokat, és összehangolt reakcióra törekednek. Fontos az együttes fellépés. A megfelelő intézkedésekkel van rá esély, hogy együttes erővel sikerül kilábalnunk a válságból.

…az éghajlatváltozásról

A klímaváltozással közösen vehetjük fel a harcot. Ez a probléma elszigetelten nem oldható meg. Az EKB tagja a pénzügyi rendszer zölddé tételére létrehozott hálózatnak (NGFS), amely csaknem 50 nemzeti központi bankot és felügyeletet egyesít abból a célból, hogy feltérképezzük az éghajlatváltozás okozta hihetetlen nehézségek lehetséges megoldásait.

…a fiatalság jövőjéről

Az európai fiataloknak fel kell készülniük a változásra. Fontos a folyamatos továbbképzés, az új készségek, ismeretek elsajátítása. Átalakulunk, de fel kell erre készülnünk.

A rendezvény megtekintése

Fényképek
Az €urogeneráció diákvetélkedő győztesei Mario Draghi volt elnököt kérdezik, Frankfurt, 2019. május

A nyolcadszorra megrendezett vetélkedőn az eurozóna tíz országából több mint ötezren vettek rész. Az euroövezeti iskolák diákcsapatai azt a feladatot kapták, hogy megoldásokat javasoljanak az Európában tapasztalható pénzpolitikai problémákra. Az EKB 2019. május 8-ára meghívta Frankfurtba a sikeres csapatokat, hogy még közelebbről megismerhessék a központi bankárok világát, és személyesen kérdezhessék Mario Draghit, az EKB volt elnökét.

Íme kis ízelítő Mario Draghi válaszaiból.

A következőket mondta…

…arról, hogy a fiatalság hogyan alakíthatja Európa jövőjét

Európa akkor működik jól, ha összefogunk, és ehhez szükségünk van a fiatalokra. Kíváncsiak vagyunk a véleményükre. Fontos, hogy részt vegyenek a vitákon, és kiálljanak amellett, amiben hisznek. Ennek egyik módja az európai választásokon való részvétel. Szavazataikkal beleszólhatnak Európa jövőjének alakításába.

…arról, ahogy a központi bankok a nyilvánossággal kommunikálnak

A központi bankok napjainkban folyamatosan törekednek az átláthatóságra és a nagyközönség átfogó tájékoztatására. A sajtótájékoztatók és -közlemények, a beszédek és az ifjúsági párbeszéd elősegítik az információk folyamatos áramlását.

…a gazdasági és monetáris unió kiteljesítéséről

A monetáris unió még nem valósult meg optimálisan, és nem is teljes. A közös pénznem megkívánja az Európai Unió mélyebb integrációját.

…a kriptodevizákról

A kriptodevizák nem fizetőeszközök, hanem nagyon kockázatos eszközök. Egy euro ma is és holnap is egy eurót ér, mivel mögötte áll az EKB. De ki áll a kriptodevizák mögött?

…az euro támogatottságáról

Az eurót 75%-kal még soha nem támogatta ennyi euroövezeti polgár, mint ma. Ugyanakkor a Banque de France által közzétett kutatások szerint az emberek meg vannak róla győződve, hogy az euro más országokért többet tett, mint a hazájukért. Ezt valószínűleg a példa nélkül álló válság miatt gondolják így. Reméljük, hogy a válság emlékének halványulásával párhuzamosan a nyugtalanság is csillapodik.

…arról, hogy mire fog legélesebben emlékezni az EKB élén eltöltött hivatalából

2012-ben sokan gondolták úgy, hogy vége az eurónak. Aztán volt egy európai tanácsi értekezlet, amely létrehozta a bankuniót. A piacok annyira el voltak akkoriban bizonytalanodva, hogy alábecsülték a fontosságát. Ez nagy változás volt, fontos eredményeket hozott, a tanácsülés rámutatott vezetőink euro iránti politikai elköteleződésére.

Az alábbi hivatkozásokra kattintva megtekinthető az €urogeneráció diákvetélkedő sikeres csapatainak Draghi elnökkel való találkozója.

Film az €urogeneráció diákvetélkedő díjátadó ünnepségéről Fotók a rendezvényről
Youth Dialogue Benoît Cœurével, Milánó, Olaszország, 2019. március

Az EKB hatodszor rendezte meg az Ifjúsági Párbeszédet, közös szervezésben a Bocconi Egyetemmel és a Debating Europe (Vita Európáról) elnevezésű online platformmal, ahol a fiatalok aktuális kérdéseket vitathatnak meg Európa vezetőivel. 2019. március 13-án az EKB-igazgatósági tag Benoît Cœuré egyetemi hallgatókkal találkozott, hogy megvitassák az európai fiatalság előtt jelenleg álló kihívásokat. A rendezvény előtt kértük az érdeklődőket, hogy küldjék el a kérdéseiket Benoît Cœurének a Twitteren vagy hozzászólásként a Debating Europe platformon. Az élő vita során ezek közül szemelgettünk.

Ízelítő a beszélgetésből:

…az oktatás fontosságáról

Európában a közkiadásokat az oktatásba kell átcsatornázni. A diákoknak olyan iskolázottságra van szükségük, amellyel sikeresen beléphetnek világszerte a digitális munkaerőpiacra.

…az innovációról és a digitális átalakulásról

Meg kell erősítenünk Európa innovációs kapacitását. Az állami és magánberuházásoknak támogatniuk kell a vezető iparágakban a digitális átállást, a tőkepiaci unió pedig döntően elősegíti, hogy a tőke eljusson a megfelelő helyre.

…az európai fiatalság szerepéről

Önök jelölik ki az irányt, amerre a történelem hullámai Európát a jövőben elviszik.

…az olasz gazdaságról

Olaszország gazdasági helyzete nem veszélyezteti az euroövezetet. Az ország előtt álló legnagyobb kihívás, hogy hosszabb távon fokozza a termelékenységet.

…a nemek egyenlőségéről

A nemek közötti egyenlőtlenség korlátozza a növekedést. Ha több nő dolgozik és kap egyenlő fizetést, megemelkedik Európában az életszínvonal.

...a készpénzről a digitális korban

A készpénz nélkülözhetetlen eleme a fizetőeszköz iránti bizalomnak. A fizetési módokat a társadalmi igények kell, hogy alakítsák. Tanulmányozzuk a digitális fizetőeszközöket, de az euroövezetben még mindig erős készpénzkeresletet érzékelünk.

Nézzék meg az ezekről és egyéb témákról szóló eszmecserét Benoît Cœuré és a Bocconi Egyetem hallgatói között!

Youth Dialogue Mario Draghival: #AskDraghi, 2018. január

Harmadszorra szerveztük meg a Youth Dialogue ifjúsági párbeszédet közösen a Debating Europe (Vita Európáról) internetes platformmal, ahol a fiatalok aktuális kérdéseket tárgyalhatnak meg az európai vezetőkkel.

Draghi elnök 2018. január 17. és 23. között várta Twitteren és Facebookon a következő témakörökhöz kapcsolódó kérdéseket:

  • az európai gazdasági fellendülés, fiatalkori munkanélküliség;
  • kriptodevizák, blokklánc;
  • újabb világgazdasági válság lehetősége.

Nézzük meg, hogyan válaszolt Draghi elnök néhány kérdésre, és pillantsunk bele az EKB közösségi médiacsatornáin folyó vitába.

Mikor épül fel teljesen Európa a recesszióból?

az európai gazdasági fellendülés, fiatalkori munkanélküliség;

Az európai gazdaság az elmúlt években folyamatosan bővült, a foglalkoztatás nagyobb, mint bármikor. De tovább kell fejlődnünk, el kell érnünk, hogy mindenki profitáljon az eredményekből.

Képzeljük el, hogy a mesterséges intelligencia és a robotok óriási munkanélküliséget okoznak (a fiatalok között). Hogyan fog erre az EKB reagálni?

Ismail, Olaszország Jan, Belgium

Blokklánc, kriptodevizák

A blokklánc elnevezésű innovatív technológiával fokozható a hatékonyság. Folyamatban van a felmérése, hogy vajon mi is alkalmazni tudjuk-e majd a jövőben a szolgáltatásainkhoz. A bitcoinnal és megbízhatóságával kapcsolatban Draghi elnök óvatosságra int, mivel nem áll mögötte egyetlen központi bank vagy kormány sem; hozzáteszi, hogy nem az EKB feladata ezt szabályozni.

Hogyan tudjuk kiaknázni a blokklánc technológiában rejlő előnyöket a gazdaság támogatására?

Victoria, Franciaország

Ha hozzám hasonló fiatal egyetemista lenne, vásárolna-e bitcoint biztonsági tartalékul?

Italo, Olaszország

Gazdasági világválság

A legutóbbi válság súlyos volt, de túl vagyunk a nehezén. A válság kitörésekor az európai országok komoly hiányosságokkal küzdöttek, így nem tudtak megfelelően reagálni. Mára sok területen jelentős előrelépést tettünk, és a jövőben jobban fel leszünk vértezve a hasonló események ellen.

Véleménye szerint sikerül-e az EU-nak és az EKB-nak megfelelően átalakulnia ahhoz, hogy megbirkózzon egy újabb gazdasági válsággal, még mielőtt az bekövetkezik?

Christiaan, Hollandia

Bővebben

Szeretne többet megtudni az EKB aktuális Ifjúsági Párbeszédének témáiról? Ajánljuk figyelmébe a következő oldalakat.

Újabb világgazdasági válság lehetősége
  • Economic recovery and the new phase of monetary policy (Gazdasági fellendülés és a monetáris politika új szakasza – Vítor Constânciónak, az EKB alelnökének beszéde a 20. Euro Finance Week [euro pénzügyi hét] megnyitóján, Frankfurt am Main, 2017. november 13.)
  • Sustaining openness in a dynamic global economy (A nyitottság feltételeinek megteremtése egy dinamikus világgazdaságban – Mario Draghinak, az EKB elnökének beszéde a Kansas City Federal Reserve Bank gazdaságpolitikai szimpóziumán, Jackson Hole, 2017. augusztus 25.)
Kriptodevizák, blokklánc
az európai gazdasági fellendülés, fiatalkori munkanélküliség;
  • Youth unemployment in the euro area (A fiatalkori munkanélküliség az euroövezetben – Mario Draghinak, az EKB elnökének vitaindító beszéde a Henry Grattan előadássorozat alkalmából, Trinity College, Dublin, 2017. szeptember 22.)
  • Accompanying the economic recovery (A gazdasági fellendülés kísérése – Mario Draghinak, az EKB elnökének beszéde az EKB központi banki fórumán, Sintra, 2017. június 27.)
Youth Dialogue Mario Draghival, Dublin, Írország, 2017. szeptember

Mario Draghi elnök 2017. szeptember 22-én, pénteken európai fiatalokkal találkozott a dublini Trinity College egyetemen.

A rendezvényt az EKB, a Central Bank of Ireland és a Trinity College Dublin közösen szervezte.

Lesz-e a blokkláncnak szerepe a jövőben? Erősödik-e a Kormányzótanácsnak a lakásárbuborékok kialakulásával kapcsolatos aggodalma? Mennyiben tekinthető az előretekintő iránymutatás és a világos tájékoztatás a modern jegybank alapvető jellemzőjének?

Alább megtekinthető az ezekkel és egyéb témákkal kapcsolatos eszmecsere Draghi elnök és a dublini Trinity College közgazdász hallgatói között.

Youth Dialogue Mario Draghival, Lisszabon, Portugália, 2017. június

Az EKB első Ifjúsági Párbeszédének házigazdája Mario Draghi elnök volt; a rendezvényre a Banco de Portugal és a lisszaboni ISEG közgazdasági és menedzsment főiskola közös szervezésében került sor.

Alább megtekinthető a beszélgetés arról, hogy mit jelent a fiatalok számára az innováció és a termelékenység.

LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

A Youth Dialogue bankfelügyeleti témájú beszélgetései

Az EKB külön eseményeket szervez, hogy közelebb hozza a bankfelügyeletet a fiatalokhoz. Többet megtudhat a bankfelügyelet honlapján.

Bankfelügyeleti témájú ifjúsági párbeszédek

Ebben a szekcióban található oldalak