Menu

Készpénzkezelők

A készpénzkezeléssel foglalkozó szervezetek a kereskedelmi bankok, a postahivatalok és más olyan szervezetek, amelyek készpénzt válogatnak vagy közrebocsátanak. Feladataik közé tartozik a bankjegyek és érmék ellenőrzése, illetve a hamisítványok kiszűrése.

Készpénzkezelés

A nemzeti központi bankok a bankjegykezelő berendezéseket rendszeresen tesztelik a készpénzforgalomban leggyakrabban előforduló hamisítványokkal. A sikeresen bevizsgált gépek és eszközök jegyzékét az EKB közzéteszi, támogatva a készpénzkezelőket és a kiskereskedőket a valódiságvizsgáló eszközök kiválasztásában.

Oktatóanyagok

Az EKB a készpénzkezelőknek kidolgozott néhány eszközt, amely bemutatja az eurobankjegyek első és második sorozatának biztonsági elemeit és a bankjegyek valódiságának ellenőrzési módját.


Partnerségi program

A partnerségi program a bankjegykezelő berendezések gyártóit és szállítóit, valamint ezek ügyfeleit és felhasználóit látja el ismeretterjesztő anyagokkal, amelyek segítségével könnyebben felkészülhetnek az Európé-sorozat egyes címleteinek kibocsátására.