Menu

Rahaa ammattimaisesti käsittelevät

Liikepankit ja muut rahaa ammattimaisesti käsittelevät laitokset lajittelevat seteleitä ja luovuttavat niitä suuren yleisön käyttöön. Niiden on tarkastettava kauttaan kulkevien setelien ja kolikoiden aitous ja oltava valppaina väärennösten varalta.

Rahankäsittely

Kansalliset keskuspankit testaavat setelinkäsittelylaitteita ja aitouden tarkastuslaitteita säännöllisesti. Testauksessa käytetään yleisimpiä kierrosta löytyneitä väärennöksiä. EKP julkaisee tietoa testauksen läpäisseistä laitteista, jotta rahaa ammattimaisesti käsittelevien yritysten ja vähittäiskauppiaiden olisi helpompi tehdä valintoja markkinoilla olevien laitteiden välillä.

Koulutusmateriaalia

EKP on laatinut materiaalia seteleitä ammattimaisesti käsitteleville. Materiaaleissa kerrotaan ensimmäisen ja toisen eurosetelisarjan turvatekijöistä ja opastetaan setelien aitouden tarkistamisessa.


Kumppanuusohjelma

Kumppanuusohjelma tarjoaa setelinkäsittelylaitteiden valmistajille, laitetoimittajille ja laitteiden käyttäjille oppimateriaalia, jonka avulla voi valmistautua toisen sarjan setelien käyttöönottoon.