Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Onze verklaring over het monetair beleid in een oogopslag - oktober 2022

Wat hebben we beslist?

We hebben de rentetarieven opnieuw verhoogd, met 0,75 procentpunt

Dat doen we om de inflatie te verminderen, die veel te hoog blijft. Er komen nog meer renteverhogingen. Die zijn afhankelijk van onze kijk op de ontwikkeling van de economie en de inflatie.

We hebben ook sommige van onze andere instrumenten aangepast

Om de inflatie te helpen bestrijden, hebben we ons programma van gerichte kredietverlening minder aantrekkelijk gemaakt voor banken.

Wat gebeurt er in de economie?

De inflatie is veel te hoog en zal nog enige tijd hoog blijven

De prijzen stijgen overal in de economie. Dit komt nog altijd vooral door de zeer hoge energieprijzen. De toeleveringsproblemen worden kleiner, maar blijven de prijzen opdrijven. Ook de wisselkoers heeft de inflatie verhoogd, doordat de invoer duurder is geworden.

De volgende maanden verzwakt de economie ...

Deze verzwakking houdt de rest van dit jaar en begin 2023 wellicht aan. Hoge inflatie, problemen met gasleveranties en bezorgdheid over de toekomst betekenen dat mensen minder kopen en bedrijven de productie terugschroeven.

.... hoewel veel mensen aan het werk zijn

De werkloosheid is nog altijd laag en er worden nieuwe banen gecreëerd. Maar dat zou kunnen veranderen als de economie verzwakt.

Ook de mondiale economie groeit langzamer

De vooruitzichten zijn onzekerder, vooral door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Centrale banken overal ter wereld verhogen ook de rente om de inflatie te bestrijden.

ZIE OOK

Meer informatie

BESLISSINGEN OVER HET MONETAIR BELEID

Dit is wat de Raad van Bestuur tijdens de recentste vergadering over de rentetarieven en andere instrumenten van de ECB heeft besloten.

Persbericht

VERKLARING OVER HET MONETAIR BELEID

Lees onze toelichting op de recentste beslissingen over het monetair beleid.

Verklaring over het monetair beleid
GEEN EXPERT? BEKIJK ONZE EXPLAINER
MEER INFO
Wat is monetair beleid?