Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Declarația noastră de politică monetară pe scurt – octombrie 2022

Ce am decis?

Am majorat din nou ratele dobânzilor, cu 0,75 puncte procentuale

Procedăm astfel pentru a reduce inflația, care se menține mult prea ridicată. Vor urma și alte majorări ale ratelor, care vor depinde de modul în care anticipăm evoluția economiei și a inflației.

Am ajustat și alte instrumente ale noastre

Pentru a contribui la combaterea inflației, am redus atractivitatea pentru bănci a programului nostru țintit de creditare.

Ce se întâmplă în economie?

Inflația se situează la niveluri mult prea înalte și se va menține ridicată o perioadă

Se înregistrează scumpiri în întreaga economie. Prețurile foarte ridicate ale produselor energetice reprezintă în continuare motivul principal al acestei evoluții. Problemele legate de ofertă cunosc o ameliorare, dar încă alimentează creșterea prețurilor. Și cursul de schimb a determinat intensificarea inflației, scumpind importurile.

Economia va consemna o încetinire în lunile următoare...

Această temperare se va manifesta probabil până la finele acestui an și în prima parte a anului 2023. Inflația ridicată, problemele legate de aprovizionarea cu gaze naturale și preocupările cu privire la viitor determină populația să cumpere mai puțin și firmele să își reducă producția.

... în pofida numărului ridicat de persoane ocupate

Șomajul este încă scăzut și sunt create noi locuri de muncă. Pe măsură ce economia încetinește însă, această situație s-ar putea modifica.

Și creșterea economiei mondiale este mai lentă

Perspectivele sunt mai incerte, îndeosebi din cauza războiului ruso-ucrainean. Băncile centrale din întreaga lume majorează, de asemenea, ratele dobânzilor pentru a combate inflația.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Consultă informațiile detaliate

DECIZII DE POLITICĂ MONETARĂ

Mai jos pot fi consultate deciziile adoptate de Consiliul guvernatorilor, în cadrul celei mai recente ședințe, cu privire la ratele dobânzilor și instrumentele BCE.

Comunicat de presă

DECLARAȚIE DE POLITICĂ MONETARĂ

Consultă explicațiile motivelor aflate la baza celor mai recente decizii de politică monetară.

Declarație de politică monetară
NU EȘTI EXPERT? CONSULTĂ MATERIALUL NOSTRU EXPLICATIV
AFLĂ MAI MULTE
Ce este politica monetară?