Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Η δήλωση νομισματικής πολιτικής μας με μια ματιά - Οκτώβριος 2022

Τι αποφασίσαμε;

Αυξήσαμε τα επιτόκια ξανά, κατά 0,75 της ποσοστιαίας μονάδας

Ενεργούμε έτσι προκειμένου να μειώσουμε τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει υπερβολικά υψηλός. Θα ακολουθήσουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες θα εξαρτηθούν από το πώς κρίνουμε την εξέλιξη της οικονομίας και του πληθωρισμού.

Προσαρμόσαμε επίσης ορισμένα από τα άλλα μέσα που χρησιμοποιούμε

Για να συμβάλουμε στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, κάναμε το πρόγραμμα στοχευμένης χρηματοδότησης που εφαρμόζουμε λιγότερο ελκυστικό για τις τράπεζες.

Ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας;

Ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός και θα παραμείνει υψηλός για ορισμένο χρονικό διάστημα

Οι τιμές αυξάνονται σε ολόκληρη την οικονομία. Αυτό εξακολουθεί να οφείλεται κυρίως στις πολύ υψηλές τιμές της ενέργειας. Τα προβλήματα στην πλευρά της προσφοράς βελτιώνονται αλλά εξακολουθούν να συντελούν στην άνοδο των τιμών. Η συναλλαγματική ισοτιμία ωθεί επίσης τον πληθωρισμό προς τα πάνω, καθιστώντας τις εισαγωγές ακριβότερες.

Η οικονομία θα εξασθενήσει τους προσεχείς μήνες...

Αυτή η εξασθένηση θα διαρκέσει πιθανόν τους υπόλοιπους μήνες του έτους και τους πρώτους μήνες του 2023. Ο υψηλός πληθωρισμός, τα προβλήματα του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και οι ανησυχίες για το μέλλον σημαίνουν ότι οι άνθρωποι αγοράζουν λιγότερο και οι επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή.

...αν και πολλοί άνθρωποι έχουν εργασία

Η ανεργία παραμένει σε χαμηλό επίπεδο και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Καθώς όμως η οικονομία εξασθενεί, αυτό μπορεί να αλλάξει.

Η παγκόσμια οικονομία επίσης αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό...

Οι προοπτικές είναι περισσότερο αβέβαιες, ιδίως λόγω του πολέμου της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν επίσης τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τις λεπτομέρειες

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε εδώ τι αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με τα επιτόκια και τα μέσα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ κατά την τελευταία του συνεδρίαση.

Δελτίο Τύπου

ΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε τις εξηγήσεις μας για το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκαν οι τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Δήλωση νομισματικής πολιτικής
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΜΑΣ
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι είναι η νομισματική πολιτική;