Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Rahapoliittinen katsaus pähkinänkuoressa – lokakuu 2022

Mitä päätettiin?

Nostimme taas ohjauskorkoja 0,75 prosenttiyksikköä

Korkoja nostetaan, jotta inflaatio hidastuisi, sillä se on toistaiseksi aivan liian nopeaa. Koronnostoja jatketaan vielä, ja niiden suuruus riippuu talous- ja inflaatiokehityksestä.

Teimme muitakin muutoksia

Muutimme kohdennettujen rahoitusoperaatioidemme ehtoja vähemmän suotuisiksi pankeille, jotta meidän on helpompi hidastaa inflaatiota.

Mitä taloudessa nyt tapahtuu?

Inflaatio on liian nopeaa ja pysyy nopeana vielä jonkin aikaa

Hinnat nousevat kaikkialla taloudessa. Pääsyynä on energian kalleus. Toimitushäiriöitä on vähemmän kuin ennen, mutta ne vaikuttavat edelleen hinnoitteluun. Myös euron valuuttakurssi vaikuttaa inflaatioon, sillä tuontitavaroista joudutaan maksamaan aiempaa enemmän.

Talouskehitys heikkenee...

Talouskehitys on todennäköisesti heikkoa koko loppuvuoden ja vielä ensi vuoden alussa. Kun inflaatio on nopeaa ja kaasuntuonnissa on ongelmia ja ihmiset kantavat huolta tulevaisuudesta, kauppa ei käy tavalliseen tapaan ja yritykset vähentävät tuotantoaan.

...vaikka työllisyystilanne on hyvä

Työttömyyttä on erittäin vähän, ja uusia työpaikkoja on tarjolla koko ajan. Talouskehityksen heikentyessä tilanne voi kuitenkin huonontua.

Myös maailmantalouden kasvu on vaimennut

Etenkin Venäjän sotatoimet Ukrainassa varjostavat maailmantalouden näkymiä. Keskuspankit eri puolilla maailmaa nostavat nyt korkoja, jotta inflaatio saataisiin hidastumaan.

Yksityiskohtaisempaa tietoa

RAHAPOLIITTISET PÄÄTÖKSET

Tutustu EKP:n neuvoston viimeisimmässä kokouksessaan tekemiin päätöksiin ohjauskoroista ja muista rahapolitiikan välineistä.

Lehdistötiedote

RAHAPOLIITTINEN KATSAUS

Tutustu viimeisimpien rahapoliittisten päätösten perusteluihin.

Rahapoliittinen katsaus
YLEISTAJUISTA OHEISTIETOA
LUE LISÄÄ
Mitä on rahapolitiikka?