Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Η δήλωση νομισματικής πολιτικής μας με μια ματιά - Φεβρουάριος 2022

Ποια είναι τα βασικά σημεία;

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ συνεχίζει να ανακάμπτει

Τους πρώτους μήνες του έτους, η ανάπτυξη θα είναι πιο υποτονική επειδή η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Όμως, χάρη στον μεγάλο πλέον αριθμό των εμβολιασμένων, η κοινωνία και η οικονομία αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία από ό,τι προηγουμένως.

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και οι ελλείψεις επιδρούν προς το παρόν ανασταλτικά στην οικονομία...

Οι ελλείψεις υλικών, εξοπλισμού και εργατικού δυναμικού συνεχίζουν να επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Το υψηλό κόστος της ενέργειας βλάπτει τα εισοδήματα των ανθρώπων και περιορίζει τις δαπάνες τους. Οι επιχειρήσεις επίσης επενδύουν λιγότερο.

...αλλά αναμένουμε ότι η κατάσταση της οικονομίας θα βελτιωθεί αργότερα εντός του έτους

Τα φαινόμενα συμφόρησης στην πλευρά της προσφοράς ίσως αρχίζουν να αμβλύνονται. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν εργασία, τα νοικοκυριά αναμένεται να έχουν υψηλότερα εισοδήματα και να δαπανούν περισσότερο. Η στήριξη από την πλευρά της πολιτικής και η παγκόσμια ανάκαμψη συμβάλλουν επίσης στην έντονη ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμενόταν...

Αυτό οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας. Όμως οι τιμές των ειδών διατροφής και ενός ευρύτερου φάσματος αγαθών και υπηρεσιών επίσης καταγράφουν άνοδο.

... αλλά ο πληθωρισμός πιθανώς θα μειωθεί εντός του τρέχοντος έτους

Οι πιέσεις που ασκούνται στις τιμές από τις αγορές ενέργειας και τα φαινόμενα συμφόρησης στην οικονομία αναμένεται να αμβλυνθούν.

Τι αποφασίσαμε;

Η πολιτική μας παραμένει επικεντρωμένη στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

Θα σταματήσουμε τη διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας στο τέλος Μαρτίου 2022. Όμως, η πολιτική μας, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να συνεχίσει να είναι ευέλικτη και να διαθέτει ευχέρεια επιλογής προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο μας του 2% μεσοπρόθεσμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τις λεπτομέρειες

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε εδώ τι αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με τα επιτόκια και τα μέσα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ κατά την τελευταία του συνεδρίαση.

Δελτίο Τύπου

ΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε τις εξηγήσεις μας για το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκαν οι τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Δήλωση νομισματικής πολιτικής
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΜΑΣ
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι είναι η νομισματική πολιτική;