Rahapoliittinen katsaus pähkinänkuoressa – helmikuu 2022
Pääkohdat
Euroalueen talouden elpyminen jatkuu
Pandemia heikentää kasvua vielä alkuvuodesta. Yhteiskunta ja talous selviävät kuitenkin pandemiasta aiempaa paremmin nyt, kun suuri osa ihmisistä on rokotettu.
Korkeat energiakustannukset ja tuotannon esteet jarruttavat talouskasvua...
Raaka-aine-, laite- ja työvoimapula hidastaa yhä taloudellista toimintaa. Energian korkea hinta syö tuloja ja heikentää kulutusmahdollisuuksia. Yrityksetkin investoivat vähemmän.
...mutta talouden odotetaan kohenevan vielä tänä vuonna
Tuotantokapeikot saattavat nyt vähitellen purkautua. Kun yhä useammilla on työpaikka, kotitalouksien tulot kasvavat ja kulutus lisääntyy. Myös tukitoimet ja maailmantalouden elpyminen vahvistavat euroalueen taloutta tuntuvasti.
Inflaatio pysyy luultavasti nopeana ennakoitua pitempään...
Nopea inflaatio johtuu lähinnä energian kalleudesta, mutta myös ruuan ja monien tavaroiden ja palvelujen hinnat nousevat.
...mutta inflaatiovauhti hidastunee tämän vuoden kuluessa
Hintapaineet vähennevät energiamarkkinoilla, ja talouden pullonkaulatkin avautunevat.
Mitä päätettiin?
Rahapolitiikassa keskitytään edelleen keskipitkän aikavälin kehitykseen
Netto-ostot pandemiaan liittyvässä osto-ohjelmassa päättyvät maaliskuun 2022 lopussa. Jotta inflaatio voi vakaantua 2 prosentin tavoitteemme mukaiseksi keskipitkällä aikavälillä, on entistäkin tärkeämpää, että rahapolitiikkaa harjoitetaan joustavasti ja kaikki vaihtoehdot otetaan huomioon.
Yksityiskohtaisempaa tietoa
RAHAPOLIITTISET PÄÄTÖKSET
Tutustu EKP:n neuvoston viimeisimmässä kokouksessaan tekemiin päätöksiin ohjauskoroista ja muista rahapolitiikan välineistä.
LehdistötiedoteRAHAPOLIITTINEN KATSAUS
Tutustu viimeisimpien rahapoliittisten päätösten perusteluihin.
Rahapoliittinen katsaus