Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Declarația noastră de politică monetară pe scurt – februarie 2022

Care sunt punctele principale?

Economia zonei euro continuă să se redreseze

La începutul anului, creșterea va fi mai modestă, deoarece pandemia afectează încă activitatea economică. Totuși, dat fiind numărul mare de persoane vaccinate, societatea și economia fac față mai bine pandemiei decât înainte.

Prețurile ridicate ale produselor energetice și deficitele frânează deocamdată economia...

Deficitele de materiale, echipamente și forță de muncă încă încetinesc activitatea economică. Costurile mari ale produselor energetice au un impact nefavorabil asupra veniturilor populației și limitează cheltuielile acesteia. Firmele investesc, de asemenea, mai puțin.

... dar anticipăm o evoluție mai bună a economiei mai târziu pe parcursul anului

Este posibil ca blocajele la nivelul ofertei să înceapă să se reducă. Pe fondul creșterii numărului de persoane ocupate, gospodăriile populației ar trebui să beneficieze de venituri mai mari și să cheltuiască mai mult. Sprijinul din partea politicilor și redresarea globală favorizează, de asemenea, un reviriment puternic al economiei.

Este probabil ca inflația să se mențină la niveluri ridicate pe o perioadă mai îndelungată decât s-a anticipat anterior...

Motivul principal îl constituie prețurile produselor energetice. Și prețurile alimentelor și ale mai multor bunuri și servicii se majorează însă.

... dar inflația se va reduce probabil pe parcursul acestui an

Presiunile asupra prețurilor generate de piețele produselor energetice și blocajele din economie ar trebui să se diminueze.

Ce am decis?

Politica noastră rămâne orientată pe termen mediu

Vom înceta la sfârșitul lunii martie 2022 efectuarea de achiziții nete în cadrul programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie. Politica noastră trebuie să rămână însă, mai mult decât oricând, flexibilă și să păstreze deschise toate opțiunile pentru a asigura că inflația se stabilizează la nivelul țintei noastre de 2% pe termen mediu.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Consultă informațiile detaliate

DECIZII DE POLITICĂ MONETARĂ

Mai jos pot fi consultate deciziile adoptate de Consiliul guvernatorilor, în cadrul celei mai recente ședințe, cu privire la ratele dobânzilor și instrumentele BCE.

Comunicat de presă

DECLARAȚIE DE POLITICĂ MONETARĂ

Consultă explicațiile motivelor aflate la baza celor mai recente decizii de politică monetară.

Declarație de politică monetară
NU EȘTI EXPERT? CONSULTĂ MATERIALUL NOSTRU EXPLICATIV
AFLĂ MAI MULTE
Ce este politica monetară?