Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Întrebări frecvente referitoare la studiul privind amprenta de mediu a produselor din perspectiva bancnotelor euro

Î1. Pe baza rezultatelor referitoare la amprenta de mediu a produselor, care este impactul bancnotelor asupra mediului?

Studiul privind amprenta de mediu a produselor concluzionează că impactul asupra mediului al unei persoane care plătește cu bancnote euro în zona euro pe parcursul unui an este foarte scăzut. Acesta este echivalent cu impactul conducerii unei mașini pe o distanță de 8 km, respectiv cu 0,01% din impactul total asupra mediului al unui european.

Î2. Este prima dată când studiați impactul bancnotelor asupra mediului?

Nu. În anul 2004, am efectuat o evaluare a ciclului de viață (Life Cycle Assessment – LCA) pentru a măsura impactul asupra mediului al primei serii de bancnote euro. LCA este un cadru recunoscut la nivel internațional pentru evaluarea impactului asupra mediului al unui produs, precum o bancnotă. Acesta analizează toate etapele ciclului de viață al unui produs, de la început (extracția materiilor prime) până la sfârșit (eliminarea finală). Rezultatele sale au fost utilizate pentru a pune în aplicare măsuri de reducere a impactului asupra mediului al bancnotelor euro, cum ar fi înlocuirea bumbacului convențional cu bumbac durabil în hârtia pentru bancnote.

Î3. Ce este metodologia privind amprenta de mediu a produselor?

Metodologia privind amprenta de mediu a produselor (Product Environmental Footprint – PEF) are legătură cu metoda de evaluare a ciclului de viață menționată în răspunsul la întrebarea anterioară. Aceasta a fost elaborată de Comisia Europeană pentru a evalua amprenta de mediu a unor produse și servicii similare. Metodologia PEF acoperă 16 tipuri de impact asupra mediului, inclusiv schimbările climatice cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră, precum și de utilizarea terenurilor și a apei. Este pentru prima dată când o metodologie PEF a fost utilizată pentru a studia impactul asupra mediului al bancnotelor ca instrument de plată.

Î4. De ce ați ales metodologia privind amprenta de mediu a produselor?

Rezultatele privind amprenta de mediu a produselor (Product Environmental Footprint – PEF) facilitează compararea amprentei de mediu a diferitelor tipuri de produse și servicii. Metodologia PEF oferă, de asemenea, orientări, cerințe și detalii tehnice clare cu privire la modul de evaluare a impactului asupra mediului al bancnotelor ca instrument de plată. Aceasta oferă o evaluare echitabilă și imparțială a rețelei complexe de părți interesate din ciclul numerarului în euro, indiferent de dimensiunea, sectorul industrial sau localizarea lor geografică.

Î5. Sunt comparabile rezultatele privind evaluarea ciclului de viață și cele privind amprenta de mediu a produselor?

Întrucât evaluarea ciclului de viață din 2004 și studiul actual privind amprenta de mediu a produselor nu au utilizat aceeași unitate funcțională sau metodologie, nu este posibil să se facă comparații directe.

Î6. Ce măsuri vor fi luate ca urmare a studiului privind amprenta de mediu a produselor?

Obiectivul Eurosistemului este de a reduce amprenta de mediu a numerarului. Studiul privind amprenta de mediu a produselor va reprezenta baza de referință pentru stabilirea obiectivelor de mediu și luarea de măsuri concrete în vederea unor ameliorări, precum și pentru revizuirea și completarea inițiativelor existente. Studiul va fi, de asemenea, utilizat pentru a evalua modul în care orice posibile modificări ale caracteristicilor bancnotelor vor afecta amprenta de mediu a ciclului numerarului.

Î7. Bancnotele euro sunt mai ecologice sau mai puțin ecologice decât alte mijloace de plată?

Este pentru prima dată când Eurosistemul utilizează metodologia privind amprenta de mediu a produselor pentru a studia impactul bancnotelor euro asupra mediului. În acest stadiu, nu putem compara plățile cu bancnote cu alte mijloace de plată, dar investigăm actualmente posibilitatea efectuării unui studiu similar pentru alte modalități de plată.

Î8. Studiul privind amprenta de mediu a produselor din perspectiva bancnotelor se va repeta în viitor?

Intenția este ca Eurosistemul să repete periodic studii similare.