Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Η δήλωση νομισματικής πολιτικής μας με μια ματιά - Φεβρουάριος 2023

Τι αποφασίσαμε;

Αυξήσαμε ξανά τα επιτόκια, κατά 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας

Βρισκόμαστε σε πορεία σημαντικής αύξησης των επιτοκίων, και με σταθερό ρυθμό. Αυτό το κάνουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό.

Προσαρμόζουμε τα προγράμματα αγοράς που έχουμε θεσπίσει

Θα αρχίσουμε να μειώνουμε τη μεγάλη ποσότητα ομολόγων που αγοράσαμε τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού. Θα βελτιώσουμε επίσης το αποτύπωμα άνθρακα των εταιρικών ομολόγων που διακρατούμε, εστιάζοντας περισσότερο σε επιχειρήσεις με καλύτερες κλιματικές επιδόσεις.

Ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας;

Ο πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρώς αλλά παραμένει υπερβολικά υψηλός

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι τιμές των ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται με έντονο ρυθμό. Η προηγούμενη απότομη άνοδος του κόστους της ενέργειας εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλη την οικονομία. Γι’ αυτό πολλά αγαθά και υπηρεσίες κοστίζουν περισσότερο.

Η οικονομία είναι σήμερα υποτονική, αλλά θα πρέπει να ανακάμψει σύντομα

Ο πόλεμος, ο υψηλός πληθωρισμός και η υποτονικότερη παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στην οικονομία μας. Όμως, καθώς οι μισθοί σημειώνουν άνοδο και οι τιμές δεν αυξάνονται πλέον τόσο πολύ, οι άνθρωποι πιθανόν θα δαπανήσουν περισσότερα χρήματα και η οικονομία θα πρέπει να ανακάμψει αργότερα εφέτος.

Πολλοί άνθρωποι έχουν θέσεις εργασίας και νέες θέσεις εξακολουθούν να δημιουργούνται

Η ανεργία παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδό της στην ιστορία του ευρώ. Οι εργαζόμενοι ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες έχουν γίνει πιο ακριβά

Καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, λιγότεροι άνθρωποι ζητούν ενυπόθηκα δάνεια. Οι επιχειρήσεις ζητούν επίσης λιγότερα δάνεια για τις επενδύσεις τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τις λεπτομέρειες

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε εδώ τι αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με τα επιτόκια και τα μέσα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ κατά την τελευταία του συνεδρίαση.

Δελτίο Τύπου

ΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε τις εξηγήσεις μας για το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκαν οι τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Δήλωση νομισματικής πολιτικής
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΜΑΣ
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι είναι η νομισματική πολιτική;