Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Declarația noastră de politică monetară pe scurt – februarie 2023

Ce am decis?

Am majorat din nou ratele dobânzilor, cu 0,5 puncte procentuale

Ne aflăm într-un proces de majorare semnificativă a ratelor dobânzilor, într-un ritm constant. Procedăm astfel pentru a asigura scăderea inflației.

Ne ajustăm programele de achiziționare

Vom începe să restrângem volumele ample de obligațiuni pe care le-am achiziționat în ultimii ani în cadrul programului nostru de achiziționare de active. Ne vom ecologiza, de asemenea, deținerile de obligațiuni corporative, axându-ne mai mult pe firme cu o performanță climatică mai bună.

Ce se întâmplă în economie?

Inflația s-a temperat ușor, dar rămâne la niveluri prea ridicate

Prețurile produselor energetice au scăzut accentuat în ultimele săptămâni, dar cele ale alimentelor înregistrează în continuare majorări puternice. Creșterea vertiginoasă anterioară a costurilor produselor energetice se repercutează încă asupra întregii economii, ceea ce determină scumpirea multor bunuri și servicii.

Economia are o evoluție modestă în acest moment, dar ar trebui să se revigoreze în curând

Războiul, inflația ridicată și reculul economiei mondiale încă frânează economia noastră. Totuși, în contextul majorării câștigurilor salariale și al unor creșteri ale prețurilor mai puțin pronunțate, este probabil ca populația să cheltuiască mai mult și ca economia să se redreseze către finele acestui an.

Numărul persoanelor ocupate este ridicat și sunt create în continuare noi locuri de muncă

Șomajul se menține la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în istoria euro. Lucrătorii solicită majorări salariale mai semnificative pentru a compensa inflația ridicată.

Costul împrumuturilor bancare devine mai ridicat

În condițiile majorării ratelor dobânzilor, mai puține persoane contractează credite ipotecare. Și companiile solicită mai puține împrumuturi pentru investiții.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Consultă informațiile detaliate

DECIZII DE POLITICĂ MONETARĂ

Mai jos pot fi consultate deciziile adoptate de Consiliul guvernatorilor, în cadrul celei mai recente ședințe, cu privire la ratele dobânzilor și instrumentele BCE.

Comunicat de presă

DECLARAȚIE DE POLITICĂ MONETARĂ

Consultă explicațiile motivelor aflate la baza celor mai recente decizii de politică monetară.

Declarație de politică monetară
NU EȘTI EXPERT? CONSULTĂ MATERIALUL NOSTRU EXPLICATIV
AFLĂ MAI MULTE
Ce este politica monetară?