Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
  • Persbericht

Verklaring van de Raad van Bestuur van de ECB na de ad-hocvergadering

15 juni 2022

Vandaag is de Raad van Bestuur bijeengekomen om van gedachten te wisselen over de huidige marktsituatie. Sinds de geleidelijke normalisering van het beleid in december 2021 is ingezet, heeft de Raad van Bestuur zich ertoe verbonden op te treden tegen oplevende fragmentatierisico’s. De pandemie heeft geleid tot langdurige kwetsbaarheden in de economie van het eurogebied, die bijdragen aan de ongelijke transmissie van de normalisering van ons monetair beleid in de verschillende rechtsgebieden.

Op basis van deze beoordeling heeft de Raad van Bestuur besloten flexibiliteit toe te passen bij de herinvestering van vrijvallende aflossingen uit de PEPP-portefeuille, met het oog op het behoud van de werking van het transmissiemechanisme van het monetair beleid, een eerste voorwaarde voor de ECB om haar mandaat inzake prijsstabiliteit te vervullen. Daarnaast heeft de Raad van Bestuur besloten de desbetreffende comités van het Eurosysteem samen met de diensten van de ECB opdracht te geven het ontwerp van een nieuw anti-fragmentatie-instrument, dat ter overweging aan de Raad van Bestuur wordt voorgelegd, sneller af te ronden.

De media kunnen met hun vragen terecht bij Paul Gordon, tel.: +49 69 1344 23476.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media