Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά
  • Δελτίο Τύπου

Δήλωση μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

15 Ιουνίου 2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί επί του παρόντος στις αγορές. Από τη στιγμή που ξεκίνησε τη σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε ότι θα λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει την επανεμφάνιση κινδύνων κατακερματισμού. Η πανδημία δημιούργησε επίμονες ευπάθειες στην οικονομία της ζώνης του ευρώ οι οποίες στην ουσία συντελούν στην ανομοιόμορφη μετάδοση της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής μας στις διάφορες χώρες.

Με βάση αυτήν την αξιολόγηση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να διατηρήσει τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να εκπληρώσει την εντολή της για σταθερότητα των τιμών. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος, με τη συνδρομή των υπηρεσιών της ΕΚΤ, να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου μέσου καταπολέμησης του κατακερματισμού το οποίο θα εξεταστεί στη συνέχεια από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Paul Gordon, τηλ.: +49 69 1344 23476.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας

Η αναπαραγωγή επιτρέπεται εφόσον γίνεται αναφορά στην πηγή.

Εκπρόσωποι Τύπου