Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ECB najavljuje program suradnje sa CBBiH koji financira EU

15.ožujak 2010.

Danas je Europska središnja banka (ECB), u suradnji sa nekoliko nacionalnih središnjih banaka euro zone, najavila program tehničke suradnje sa Centralnom bankom Bosne i Hercegovine (CBBiH). EU je dodijelila 1 milijun eura za ovaj program iz Instrumenta za predpristupnu potporu (IPA). Cilj programa je potpora CBBiH u njenim naporima u provedbi standarda središnjeg bankarstva Europske unije (EU) u pripremi za pristup Bosne i Hercegovine EU. Osamnaestomjesečni program predstavlja nastavak programa procjene potreba koji je proveden 2007. godine, a počinje 1. travnja 2010. godine.

Program su danas u Sarajevu najavili članica Izvršnog odbora ECB Gertrude Tumpel-Gugerell, guverner CBBiH Kemal Kozarić i šef Izaslanstva EU u BiH Dimitris Kourkoulas. Sve strane su suglasne da je ovaj program važan korak naprijed u jačanju ekonomske i financijske suradnje između CBBiH i središnjih banaka euro zone, kao i između Bosne i Hercegovine i EU.

Program će pokriti šest različitih područja, od kojih su prva tri obuhvaćena na temelju preporuka iz projekta 2007. godine: 1) statistika, 2) ekonomska analiza i istraživanje, 3) financijska stabilnost, 4) harmoniziranje legislative s EU, 5) koordiniranje integracija sa EU i 6) unaprijeđenje usluga informacijske tehnologije CBBiH.

U program su uključeni stručnjaci ECB i Njemačke središnje banke (Deutsche Bundesbank), Banke Grčke, Banke Španjolske, Banke Italije, Središnje banke Nizozemske, Austrijske narodne banke i Banke Slovenije. Kako bi koordinirala aktivnosti, ECB će postaviti rezidentnog koordinatora u Sarajevu tijekom trajanja programa.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije