Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az EKB Kormányzótanácsának döntései (a kamatdöntés mellett)

2018. július

Piaci műveletek

Az eurorendszer rendszeres tenderműveleteinek és tartalékperiódusainak tájékoztató naptárai

A Kormányzótanács 2018. július 5-én elfogadta az eurorendszer rendszeres tenderműveleteinek és tartalékperiódusainak 2019. évi tájékoztató naptárait. A részletek az EKB honlapján 2018. július 11-én megjelent sajtóközleményben olvashatók.

Jogalkotással kapcsolatos tanácsadás

Az EKB véleménye a hitelmegállapodások tulajdonlásához kapcsolódó tevékenység szabályozásáról Írországban

A Kormányzótanács 2018. július 5-én elfogadta a CON/2018/31 véleményt, amelyet az Oireachtas (ír nemzeti parlament) pénzügyi, közkiadási és reformügyi vegyes bizottsága elnökének, valamint a Taoiseach (ír miniszterelnök) kérésére bocsátott ki.

Az EKB véleménye a nemteljesítő kitettségekre vonatkozó minimális veszteségfedezetről szóló rendelet iránti javaslatról

2018. július 12-én a Kormányzótanács elfogadta a CON/2018/32 véleményt, amelyet az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa felkérésére bocsátott ki.

Az EKB véleménye a követelések engedményezésének harmadik felekre kifejtett hatásaira alkalmazandó jogról szóló rendelet iránti javaslatról

A Kormányzótanács 2018. július 18-án elfogadta a CON/2018/33 véleményt.

Szervezetirányítás

Az EKB ajánlása az Európai Unió Tanácsa számára a Banka Slovenije külső könyvvizsgálóiról

A Kormányzótanács 2018. július 6-án elfogadta az Európai Unió Tanácsának címzett EKB/2018/18 ajánlást, amely a Banka Slovenije külső könyvvizsgálóiról szól. Az ajánlás hamarosan megjelenik az Európai Unió Hivatalos Lapjában és az EKB honlapján.

Bankfelügyelet

Az EKB helyreállítási tervekről szóló jelentésének kiadása

A Kormányzótanács 2018. június 29-én nem emelt kifogást a Felügyeleti Testület arra irányuló javaslata ellen, hogy nyilvánosságra hozzák az EKB-nak a helyreállítási tervekről szóló jelentését. A dokumentum az EKB bankfelügyeleti honlapján érhető el.

Az euroövezeti NPL-állományra vonatkozó felügyeleti módszertan további lépéseinek bejelentése

A Kormányzótanács 2018. július 6-án nem emelt kifogást a Felügyeleti Testület javaslata ellen, amelyben felvázolja az euroövezeti nemteljesítő hitelállomány (NPL) kezelésére vonatkozó felügyeleti megközelítés további lépéseit. A módszertan az ezen a területen már elvégzett munkán alapul, nevezetesen a bankok NPL-csökkentő stratégiájával és az új NPL-ekhez való céltartalék-képzéshez adott kiegészítéssel kapcsolatos tevékenységen. Ezzel létrejön egy konzisztens feltételrendszer, amely az egyes bankokra vonatkozó konkrét felügyeleti elvárásokon keresztül a felügyeleti párbeszéd részeként foglalkozik az NPL-állománnyal. Az elvárások célja az örökölt NPL-ek megfelelő céltartalékolásának kialakítása, és ezáltal az egész euroövezeti bankrendszer rugalmasságának a javítása. Bővebb információk az EKB bankfelügyeleti honlapján találhatók.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok