Menu

Az EKB Kormányzótanácsának döntései (a kamatdöntéseken kívül)

2017. május

Pénzügyi stabilitás és felügyelet

Financial Stability Review (Pénzügyi stabilitási jelentés), 2017. május

A Kormányzótanács 2017. május 17-én engedélyezte a pénzügyi stabilitásról szóló jelentés közzétételét, amely az eurorendszer pénzügyi rendszerének stabilitását érintő főbb kockázatokat és sérülékeny pontokat tekinti át, átfogóan elemezve, mennyire képes az euroövezet pénzügyi rendszere a sokkokat közömbösíteni. A kiadvány előreláthatólag 2017. május 24-én jelenik meg az EKB weboldalán.

Piaci infrastruktúra és pénzforgalom

Rendszerszempontból jelentős fizetési rendszerek átfogó értékelése (SIPS) és a páneurópai azonnali fizetési rendszer és a hozzá tartozó infrastrukturális megoldás felvigyázása

2017. május 5-én az EKB Kormányzótanácsa jóváhagyta a TARGET2, az EURO1 és a STEP2-T átfogó értékelését, és tudomásul vette a Banque de France-nak a CORE(FR) rendszerről készített átfogó értékelését. Ez a négy rendszer rendszerszempontból jelentős fizetési rendszernek (SIPS) minősül, amelyek értékelése a rendszerszempontból jelentős fizetési rendszerek felvigyázási követelményeiről szóló EKB/2014/28 rendelet alapján történik. Az értékelések eredményeit összegző jelentés előreláthatóan idén nyáron jelenik meg az EKB honlapján. A Kormányzótanács emellett úgy döntött, hogy az Európai Pénzforgalmi Tanács SEPA azonnali átutalási rendszerének (SCT Inst) és az EBA CLEARING rendszer azonnali pénzforgalmi infrastruktúrájának vezető felvigyázói feladataival az EKB-t bízza meg.

Jogalkotással kapcsolatos tanácsadás

Az EKB véleménye a bankok minősített kötelezettségeivel rendelkezők részére biztosított bírósági jogorvoslatról Szlovéniában

A Kormányzótanács 2017. május 12-én a szlovén pénzügyminisztérium kérésére elfogadta a CON/2017/16 véleményt.

Szervezetirányítás

Az Eurorendszer Beszerzési Koordinációs Iroda (EPCO) 2016. évre vonatkozó éves jelentése és 2017. évre szóló beszerzési terve

A Kormányzótanács 2017. május 5-én tudomásul vette az Eurorendszer Beszerzési Koordinációs Irodájának 2016. évre vonatkozó éves jelentését, valamint jóváhagyta és aktualizálta az EPCO 2017. évre vonatkozó beszerzési tervét. A jelentés szerint az érvényben levő szerződéseknek az eurorendszerre kiható becsült nettó pénzügyi juttatásai az előző évi adatokhoz képest csaknem 30%-kal nőttek.

Bankfelügyelet

Az EKB iránymutatása a bankoknak tőkeáttételes ügyletekkel kapcsolatban

A Kormányzótanács 2017. május 5-én nem emelt kifogást a Felügyeleti Testület javaslata ellen, hogy nyilvánosságra hozza a bankoknak szóló, tőkeáttételes ügyletekkel kapcsolatos EKB útmutatást. Az EKB tőkeáttételes ügyletekről szóló útmutatása a témához kacsolódó nyilvános konzultáció során kapott észrevételek és visszajelzések összegzésével és a konzultációt kísérő sajtónyilatkozattal együtt az EKB bankfelügyeleti honlapján érhető el.

Az EKB útmutatása a szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálatról

A Kormányzótanács 2017. május 11-én nem emelt kifogást a Felügyeleti Testület javaslata ellen, hogy nyilvánosságra hozza a szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálattal kapcsolatos EKB útmutatást. A cél azoknak az intézkedéseknek, eljárásoknak és folyamatoknak az ismertetése, amelyeket az EKB a jelentős hitelintézeteket irányító testületek tagjainak szakmai alkalmassági vizsgálata során alkalmaz. Az EKB szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálatról szóló útmutatása a témához kacsolódó nyilvános konzultáció során kapott észrevételek és visszajelzések összegzésével és a konzultációt kísérő sajtónyilatkozattal együtt az EKB bankfelügyeleti honlapján érhető el.

Market infrastructure and payments

Advice on legislation

Banking supervision

Médiakapcsolatok