European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Što je kamatna stopa na stalno raspoloživu mogućnost granične posudbe od središnje banke?

13. rujna 2018.

Kamatna stopa na stalno raspoloživu mogućnost granične posudbe od središnje banke jest kamatna stopa po kojoj banke mogu dobivati prekonoćne kredite od ESB‑a. Kada to čine, moraju dati kolateral, na primjer vrijednosne papire, kao jamstvo da će taj novac biti vraćen.

Kamatna stopa na mogućnost granične posudbe od središnje banke jedna je od triju kamatnih stopa koje ESB određuje svakih šest tjedana u sklopu svojih aktivnosti usmjerenih na održavanje stabilnosti cijena u europodručju.

Druge su dvije stope kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja, odnosno stopa po kojoj se banke mogu zaduživati kod ESB-a na tjedan dana (što je za njih jeftinije nego prekonoćno zaduživanje) i kamatna stopa na stalno raspoloživu mogućnost deponiranja kod središnje banke, kojom se određuje kamata koju banke dobivaju – ili koju moraju platiti kada su kamatne stope negativne – za prekonoćne depozite kod ESB-a.